В Русе отбелязаха 135-та годишнина от Съединението на България

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на днешната тържествена церемония по случай Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Тържествата започнаха със шествие по ул. „Александровска“ от Паметника на свободата до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Шествието беше водено от Общинския духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев. След това по традиция беше строен почетен караул, а слово произнесе кметът на Община Русе Пенчо Милков. Свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха и заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България.

Водещи на събитието бяха актьорите от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков и Ивайло Спасимиров. Присъстващите имаха възможността да чуят още историческия манифест, издаден от княз Александър Батенберг, както и стихотворението на Патриарха на българската литература Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“.

Тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Сред присъстващите бяха още множество представители на местната и държавна власт, както и заместник-кметът на Община Гюргево Йон Драгомир.

Pin It on Pinterest