В Пловдив откриват изложба на големия български плакатист Камен Попов

Пловдивските ценители ще видят в пълнота богатото творчество на Камен Попов, представено в експозицията, включваща плакати и живопис

Градската художествена галерия представя Камен Попов – знаково име в изкуството на плаката, с голяма негова изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“№32. Изложбата ще е с отворено откриване на 5 ноември от 17:00 до 19:30 ч. и ще може да се види до 25 ноември.

Както мнозина български творци, Камен Попов става популярен първо в чужбина, а едва години по-късно идва и признанието в родината му. Има множество изложби, награди и реализирани проекти, но най-голямата му страст са галерията и школата по изобразително изкуство, които сам създава в центъра на Люксембург.

Камен Попов открива „Галерия – издателство 88” през 1988 г. За кратко време тя успява да се превърне в уважавана българска културна институция в сърцето на Европа, благодарение на която там се представя най-доброто от съвременното ни изкуство. Ценителите в Люксембург откриват автори като Слав Бакалов, Георги Божилов-Слона, Явор Цанев, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Емил Стойчев, Милко Божков…Това са само част от големите имена, които през изминалите близо 30 години са имали изложби в „Галерия 88”. Там получават шанс за обучение и стотици ученици от различни националности, някои от които продължават образованието си в най-добрите световни академии, а други вече работят за големи компании.

Възпитаник на столичната Художествена гимназия и на Националната художествена академия, Камен Попов оставя ярка диря в България и Европа, като до голяма степен развива индивидуалния си артистичен стил и зад граница. От края на 80-те години до смъртта си през 2015 г. той живее и работи в Люксембург. Камен Попов е автор на плаката за историческото събитие, когато България и Румъния подписаха в Люксембург (2005) договорите си за влизане в ЕС. Изобразил е стилизирана птица в полет, носеща националните цветове на двете държави.

Успешната кариера на художника включва десетки участия в най-престижните биеналета и триеналета на плаката в цяла Европа, САЩ и Япония. Негови плакати са в колекциите на специализирани световноизвестни музеи в Германия (Мюнхен и Есен), в Музея на модерното изкуство (MOMA) в Ню Йорк, вМузея на Израел, във Френската филмотека в Париж, в каталози и антологии на Национална библиотека – Люксембург, Art Directors Club – Ню Йорк и др.

Успоредно с работата си в сферата на плаката Камен Попов твори и живопис. Според специалистите двете изкуства се съвместяват трудно и това не се отдава на всеки. В изложбата могат да се видят над 30 негови живописни произведения: портрети, натюрморти, интериори, композиции. Така пловдивските ценители ще могат да се срещнат в пълнота с богатото творчество на една необикновена артистична личност.

Камен Попов

Pin It on Pinterest