Региона

В Пещера бе почетена 148 годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев

 Пред паметника на Ботев зам.- кметът на Пещера Гълъбина Карамитрева, Васил Филев- председател на Общински съвет – Пещера, директори на училища, представители на политически партии, Съюзът на офицерите и срежантите от запаса и признателни граждани, отдадоха почит на загиналите за свободата и независимостта на България.

2 юни е най-достойният, защото той носи чудото, което ни извиси, за да изгрее свободата над скъпата ни Родина..Денят на Ботев е най- свидното вълнение което България има. Той е нашият реквием и нейната клетва.Ден за памет към безкраен легион от смели сърца и железни воли, които възродиха българската нация…„, каза Карамитрева и подчерта, че днес Родината не се нуждае от смъртта на български мъже, а от ума и сърцето на всеки от нас.

С падане на колене и едноминутно мълчание пещерци почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за България. Ръководството на Община Пещера и признателните пещерци, поднесоха венци и цветя и се поклониха пред паметника. Днес, 148 години след гибелта на поета- революционер, едва ли има българин, който да не помни „Майци си”, „Хайдути”, „На прощаване в 1868”, „Хаджи Димитър” или „Обесването на Васил Левски”.

Точно в 12:00 ч., в продължение на 2 минути, в Пещера беше задействана  сиренната система, която прикани всички да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest