В Перник откриха изложба от Лятната академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство“

„Всички заедно трябва да направим така, че изкуството да достигне до по-голям брой хора. Така ще дадем и повече възможности талантите на България да разкрият потенциала си“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров при откриването на изложбата на творбите от шестото издание на Лятната академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство“ Перник 2020 в галерия „При кмета“. Според Владимиров нивото на младите български творци и таланти е изключително високо и Община Перник ще помогне той да бъде показан и развит. „За съжаление изкуството става все по-скъпо удоволствие и затова трябва да търсим механизми, с които да подпомагаме развитието на тази сфера“, каза още кметът на Перник.

„Първата изложба от академията по изобразително „Давам ти дъгата за наследство“ са представени творби на 24 млади автори. Утре изложбата ще стане виртуална и всеки, който желае, може да я види. „Благодаря на Община Перник, че ни предостави това арт пространство“, каза секретарят на НЧ „Нови хоризонти 2009“ Владимир Русев.

Лятната академия „Давам ти дъгата за наследство“ е съвместна инициатива на Народно читалище „Нови хоризонти – 2009“, НГПИ „Свети Лука“ – София и НУИИ „Илия Петров“ – София и се финансира от Министерството на културата. Проектът е на стойност 4795 лева. В рамките му се провеждат шестдневна академична сесия и две изложби за представяне работите на участниците в академията. В програмата тази година са включени три жанра: графика, живопис и скулптура. В рамките на една седмица в творческа среда в учебните бази на партньорите участниците работиха под ръководство на квалифицирани преподаватели.

Pin It on Pinterest