В област Смолян няма установени случаи на COVID-19 сред деца и ученици

       От началото на пандемията до момента общият брой на потвърдени случаи с COVID-19 в област Смолян е 672, излекуваните са 596, активните случаи към момента са 42-ма, а 34-ма са изгубилите битката с вируса.

Това е актуалната информация, представена на редовния ежеседмичен брифинг, който днес откри и води заместник-областният управител Владимир Гърбелов.

     „За изминалата седмица общият брой потвърдени случаи с COVID-19 за област Смолян е 13, като новозаразените лица са на възраст от 28 до 76 години. Излекувани са 23 лица, за съжаление, има и един починал пациент с коронавирус в МБАЛ-Смолян. От новоустановените случаи 4 лица са на домашно лечение, 9 лица са хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ – 8 в болниците на територията на Смолянска област и едно лице в болница извън региона. През изминалата седмица общините Доспат, Неделино и Баните са без регистрирани нови случаи на COVID-19, в останалите седем общини в областта има регистрирани нови случаи. През седмицата са дехоспитализирани 14 лица, като 10 от тях продължават да се лекуват в домашни условия.“, д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян, представи по-подробна информация.

     „През седмицата има заразен и медицински персонал – един лекар от областната болница и един санитар от хосписа в Мадан. По отношение на детските градини и училищата, нямаме заразени деца и ученици до 19 годишна възраст, има заразена една учителка от детска градина в областния град.“, д-р Чернева уточни, че са предприети противоепидемични мерки в детската градина, децата от групата на заразената учителка са карантинирани и под лекарско наблюдение.  Тя допълни, че няма съобщения от училищата за отсъстващи ученици и персонал със симптоми на респираторни заболявания, съгласно ежеседмичните справки, които се подават.

       РЗИ-Смолян е взела 115 проби за PCR-тестове през изминалата седмица, от които 17 са на потребители и персонал от хосписа в Мадан, като контактни на заразения санитар. Очакват се резултатите.

       По отношение на състоянието в МБАЛ-Смолян, директорът на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев съобщи, че в момента на лечение са 10 пациента с COVID-19. Няма пациенти на интензивно лечение. Относно починалата от вируса жена през изминалата седмица, д-р Даракчиев поясни, че тя е била лекувана продължително, била е интубирана, и въпреки усилията на лекарите, организмът й не се е преборил.

       „Имаме един колега, който е положителен, но преди да прояви симптоми е ползвал отпуска и не е имал контакт с пациенти или свои колеги от персонала на болницата.“, каза директорът на МБАЛ-Смолян във връзка със заразения лекар от болницата.

        „През изминалата седмица няма установени нарушения, свързани със спазване на противоепидемичните мерки. Колегите изпълняват служебните си задължения за съдействие на другите държавни органи по контрола за спазване на противоепидемичните мерки.“, директорът на ОД МВР Смолян, ст.комисар Николай Димов даде информация за дейността на органите на реда, във връзка с ограничаване на разпространението на COVID-19 в област Смолян.

          Справката от седмичния доклад на работната група към Областния щаб за противодействие разпространението на COVID-19 в област Смолян предоставя следната информация за извършената контролна дейност от 11.09.2020 г. до 17.09.2020 г.:

          За отчетния период „Инспекция по труда“ – Смолян е извършила 5 проверки на търговски и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки няма установени нарушения.

         Служители от отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните–Смолян са извършили 76 проверки на територията на област Смолян, като 15 от тях са на територията на община Смолян – 71 проверки в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене; 5 проверки в обекти за производство и търговия с храни. В проверените обекти не са констатирани несъответствия, във връзка с прилагане на противоепидемичните мерки.

        Инспекторите на РЗИ – Смолян са извършили 68 проверки, относно спазването на противоепидемичните мерки, за ограничаване на разпространението на COVID – 19,  както следва:  44 проверки в обекти с обществено предназначение (14 броя в учебни заведения, 4 броя в детски заведения, 6 броя фризьорски салони, 11 броя места за временно настаняване и 9 броя други);  7 проверки в търговски обекти (хранителни и нехранителни магазини); 8 проверки в лечебни заведения доболнична помощ; 6 проверки в лечебни заведения извънболнична помощ; 3 проверка в администрации и офиси. При извършения контрол е установено спазване на противоепидемичните мерки.

Pin It on Pinterest