В Новград откриха мемориал на загиналите във войни

Късно снощи в село Новград бе открит мемориал на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България.

На четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на 45 християни и мюсюлмани на възраст между 20 и 60 години, оставили своите кости по чужди поля и паланки в името на отечеството. Паметникът увековечава подвига на 37 достойни мъже, прославили родината по време на Първата световна война, трима в Междусъюзническата, четирима в Балканската и един във Втората световна.

На събитието присъстваха представители на местната и държавна власт, както и чуждестранни гости. Сред тях бяха заместник областният управител на Русе Синан Хебибов, кметове и общински съветници от региона, директорът на дирекция „Логистика“ към Министерството на отбраната бригаден генерал Валентин Кръстев, командирът на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов и аташето на консулството Владимир Токтаев, а също и кметове и представители на побратимени общини от северната ни съседка Румъния. С тях бе и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

„Има събития в националната ни памет, които бележат не само нашето минало, но и нашето настояще и бъдеще. Те често са плод на непоколебими личности, които със своята решимост и героизъм са толкова дръзки и понякога неразбрани за времето си, но въпреки това доказват, че само със жертвоготовност можем да защитим отечеството! Те остават завинаги в съзнанието ни като символ на себеотрицанието и доблестта в името на България. Чувайки техните имена, всеки от нас изпитва онова вълнуващо чувство на гордост и национална принадлежност, разтупкващо сърцата ни и каращо ни да се замислим за силата на патриотизма и значението на това да сме единни в отстояването на националния си интерес!“, каза в словото си заместник областният управител Синан Хебибов.

„Има герои, чиито имена не чуваме всеки ден и не намираме в страниците на учебниците по история, но които историята винаги ще помни като истински борци за национално обединение и съхраняване на българските ценности. Тези 45 храбри и достойни мъже са ярък пример за това, че не може и не бива да има разделение помежду ни, защото успехът бива постиган не с апатия и бездушие, а с желание за поемане на отговорности и обединяване около значимите неща в живота в името на следващите поколения. Тези млади мъже действаха, биха се и загинаха за България! Редно е да се поучим от тях, защото техният пример е този, който може да ни накара да бъдем единни и така да продължим пътя на дедите си! Ако те не бяха активни и не бяха превърнали желанията си в реални дела, чужди сили щяха да решават нашето бъдеще! И сега, както и те не са били пасивни, не можем да чакаме някой да решава вместо нас, някой друг да свърши нашата работа и някой друг да носи отговорност за живота ни!“, допълни още Хебибов.

„За тях отечеството е било повече от свещен завет и дълг, които са бранили с чест и достойнство. Мерилото за храбростта им се изразява само с една дума – България!“, заяви в обръщението си кметът на Община Ценово д-р Петър Петров. „Подвигът на националните герои е пример за храброст, всеотдайност и мъжество“, каза генералният на консул на Русия в Русе Андрей Громов, поздравявайки жителите и гостите на Новград по случай откриването на мемориала, както и по повод 153-та годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Той отправи пожелания за здраве, благополучие, щастие и сила на духа за продължаване на съзидателната работа. От своя страна бригаден генерал Кръстев определи събитието като мероприятие с висок емоционален заряд, носещо чувства на гордост и патриотизъм, но и на тъга и мъка. „Вярвам, че родолюбивият дух, който те са носили, го носим и ние и би следвало да го предаваме на следващите поколения, защото така ще бъдем уверен съюзник на нашите партньори“, сподели генерал Кръстев.

След символично прерязване на лентата за откриването на мемориала, отец Михаил отслужи заупокойна молитва и освети паметника. Състоя се и тържествена заря-проверка. Особен интерес предизвика и възстановка на Регионален клуб „Традиция“ – Русе.

Паметникът – мемориал е по проект на инж. Здравко Илиев, който безвъзмездно е предоставил идеята и проекта за паметника, но за съжаление вече не е сред живите. Архитект на Мемориала е Атанас Топалов и неговият екип. Средствата  за изграждане на паметника са осигурени от Министерството на отбраната, Община Ценово и от дарители.

Pin It on Pinterest