Региона

В Новград отбелязаха 156 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

С тържествена церемония пред Мемориала на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България в село Новград тази вечер беше отбелязана 156-ата годишнина от преминаването на река Дунав и стъпването на българския бряг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Сред дошлите да отдадат почит към националните герои бяха и областният управител на Русе Драгомир Драганов, народният представител от ГЕРБ-СДС Георги Кръстев, кметът на Община Ценово д-р Петър Петров, както и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. „Тяхното дело е еталон за държавническо поведение и обществена отговорност. Те изминаха своя страшен, но славен път от Дунавския бряг до предизвестената си геройска смърт, водени от копнежа за свободна България и гнева от петвековната тиранията. Те ни дават пример и днес какво означава не само да обичаш своята родина, но и да си готов на всичко, за да има тя бъдеще. Именно затова ние сме длъжни да съхраним техния завет. Те ни учат и на още едно много важно нещо, че обществената енергия не трябва да се влага в охулване на личности или цели, а в единение и повеждане към национално благоденствие“, заяви областният управител. Драганов добави още, че традиционният поход, който организира Областната администрация и се реализира с подкрепата на Община Ценово и туристическите дружества в региона доказва, че делото на Стефан Караджа и Хаджи Димитър не е забравено, не е угаснало и, че все още има немалко хора, които вървят по техните стъпки, макар и символично.

От своя страна кметът Петър Петров заяви, че героите, дали живота си за свободата на България ще продължат да живеят в паметта на поколенията.„Ние трябва да се гордеем, че сме потомци на несломимия дух на Кубрат и Аспарух, на златния век на Симеон, на заветите на Ботев и Левски, на подвига на хилядите знайни и незнайни борци, отдали най-свидното – живота си за свободата и независимостта на нашето отечество, че през вековете сме запазили българския дух в сърцата си“, каза кметът. „И днес 156 години след подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ние се прекланяме пред саможертвата на тези мъже. Това е не само повод за национална гордост, а и признание към българския дух, непомръкнал през вековете на турското робство. През годините паметта за саможертвата на борците за свобода остава жива, а имената на героите са вградени в пантеона на безсмъртието със златни букви. Подвигът на четниците и двамата войводи никога няма да бъде забравен, защото пътят на четата от Новград до връх Бузлуджа е път на безсмъртието, път, който остава величава следа в българската история. Преминаването на четата  през Дунава дава ново начало в борбата за национално освобождение. Това е четата, която е записала със златни букви подвига си в българската история“, допълни още д-р Петър Петров. 

В знак на признателност към делото на отдалите живота си за страната областният управител и официалните гости положиха цветя пред Мемориала в Новград. Припомняме, че паметникът бе открит на 16 юли 2021 година, като на четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на 45 християни и мюсюлмани на възраст между 20 и 60 години, оставили своите кости по чужди поля и паланки в името на отечеството. Паметникът увековечава подвига на 37 достойни мъже, прославили родината по време на Първата световна война, трима в Междусъюзническата, четирима в Балканската и един във Втората световна. 

Паметникът – мемориал е по проект на инж. Здравко Илиев, който безвъзмездно е предоставил идеята и проекта за паметника, но за съжаление вече не е сред живите. Архитект на Мемориала е Атанас Топалов и неговият екип. Средствата  за изграждане на паметника бяха осигурени от Министерството на отбраната, Община Ценово и от дарители.

Програмата завърши с тържествена заря, като в събитието участваха и представители на Регионален клуб „Традиция“ – Русе. Те облечени в четнически униформи, представиха различни видове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, представителите на „Традиция“ отправиха и огнен залп в памет на загиналите за свободата на родината. Честването на датата включваше и концерт с най-обичаните народни песни. В него се включиха децата от местното основно училище „Ангел Кънчев“ и фолклорен танцов ансамбъл „Найден Киров“. 

Домакини на събитието бяха кметът на Кметство Новград Диана Копчева и кметът на Община Ценово д-р Петър Петров. Сред гостите бяха кметове на съседни населени места, бившият областен управител Йордан Борисов,представители на държавни институции, началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, както и офицери от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /РСОСЗР/ заедно с техния председател о. р. подполковник Веселин Додев.

През 1868г. формираната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа тръгват от румънското село Петрушан край Гюргево, прекосяват Дунава край село Вардим и влизат в България в опит за вдигане на общонародно въстание. За три дни влизат в три боя с башибозуци и редовна войска. Успяват да отблъснат атаките, въпреки че врагът ги превъзхожда по численост. На 9 юли, близо до село Вишовград, Търновско, биват атакувани от 4-хилядна армия. На моменти се стига до ръкопашен бой с многочисления враг и броят на боеспособните четници намалява до 85 човека. На 13 юли достигат до село Дебел дял, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14 – 15 човека изостава и се отделя. Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 г. стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но от тях се измъкват само четири човека. Войводата Стефан Караджа умира на 31 юли от раните си в затвора.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest