В Ловеч оживя битката за града преди 143 години

Топовни гърмежи, залпове, викове „Ура“, военни маршове и бунтовни песни ехтяха на 23 август в парка „Стратеш“, където оживяха сцени от битката за града преди 143 години.

Грандиозната историческа възстановка се нарича „Ловеч – героизъм и саможертва“. Тя пресъздаде сраженията при първото и второто освобождение на града, както и някои паметни моменти като героичната смърт на Цачо  Шишков.

Публиката изпрати с аплодисменти участниците в битките, децата дълго време събираха гилзи.

Сред хората бе и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. След финала тя се снима с участниците, а един от генералите й връчи сабя. На това оръжие дължим свободата си, отбеляза кметът на Ловеч.

В масовката участваха над 100 доброволци от 20 клуба на НД „Традиция“ от цялата страна. В „боя“ пък бяха изстреляни около 2000 боеприпаси от всякакъв вид, имаше много пиратки, съобщи организаторът Владимир  Брязов.

Тазгодишната възстановка се отличаваше с нови моменти при пресъздаването на събитията, в сравнение с предишната през 2017 г. Наблюдаваше се повече реализъм и достоверност в детайлите, както и стремеж към яснота как точно се е случила битката.

Събитието е заключителна част от програмата на Община Ловеч по повод 143 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление, програмата обхващаше 22 и 23 август.

Целият запис може да се види на посочените линкове.

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official
https://www.facebook.com/lovech.municipality

Pin It on Pinterest