В Кюстендил посрещат икона и нетленни мощи на Св. Мина

П Р О Г Р А М А

за посрещане на Икона и частица нетленни мощи на Св. вмчк. Мина

17-18 юли 2021 г.

Гр. Кюстендил

С благословението на Негово Светейшество  Софийския митрополит и патриарх Български Неофит в гр. Кюстендил ще бъдат посрещнати икона и частица от мощите на Св. вмчк Мина, един от Небесните покровители на града и духовната околия.

Светините са дар на Кюстендилска духовна околия. Мощите на Св. Мина са дар от Доростолския митрополит Якав, а иконата, изработена от Димчо и Антония Димчевски, е дар от Татяна Попова и семейството и.  Същите ще бъдат оставени в гр. Кюстендил за постоянно поклонение на вярващия народ, живеещ в пределите на Кюстендилска духовна околия, а и за всички православни християни, посещаващи града.

Програмата по посрещането на иконата и мощите включва посрещане, молебен и литийно шествие от площад Велбъжд до храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, кв. Капията, по маршрут: пл. „Велбъжд“, ул. „Демокрация“, ул. „Христо Смирненски“ и бул. „Цар Освободител“. В него ще вземат участие Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, който носи от Богодаруваната му Доростолска епархия на Българската ни православна църква, безценния дар – мощите на Св. Мина и Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викариен епископ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит, духовенството от духовната околия, кметът на Община Кюстендил, областният управител, общественици, граждани и гости.  В храма ще бъде отслужена тържествена архиерейска вечерня, а на следващия ден – неделя, Св. Литургия, оглавена от Доростолския митрополит, в съслужение с епископ Поликарп и духовенството.

Програма:

17.07. 2021 г./събота/


18.00 ч.
  Посрещане на Иконата на Св. Мина – площад Велбъжд;

18.10 ч. Посрещане на мощите на Св. Мина – площад Велбъжд;

Молебен пред иконата и мощите на Св. Мина;

18.30 ч. Литийно шествие със светините до храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, кв. Капията – Архиерейско наместничество в Кюстендилска духовна околия;

19.00 ч. Тържествена вечерня с петохлебие.

18.07. 2021 г./неделя/


8.00 ч.
 – Утреня;
9.15 ч. – Посрещане на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков и Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викариен епископ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит;

9.30 ч. – Архиерейска Св. Литургия.

Pin It on Pinterest