В крепостта Баба Вида се проведе дискусия

Събитието се организира от Фондация „Софийски дискусионен форум“ и Фондация „Интерактивна България“, със съдействието на Община Видин.

То се провежда в конферентната зала на крепостта „Баба Вида“ и в него взимат участие архитекти, археолози, урбанисти, историци от България, Великобритания, Франция, Чехия.

Инж. Цветан Асенов поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име организаторите и присъстващите с „добре дошли“. Той отбеляза в приветствието си, че грижата за опазване на културното наследство е  приоритет на всички уважаващи историята си нации. „Видин е сред градовете с богато минало и много съхранени паметници от местно и национално значение. Общината полага непрекъснати усилия за тях и за популяризирането им. Пример в тази посока е проектът, свързан с реставрация и консервация на над 120-годишната сграда на драматичния театър, който се осъществява в момента. Тя е паметник на културата с местно значение и е първата театрална сграда в страната. Друга емблематична сграда, чието възстановяване предстои, също по проект, е Синагогата – втора по големина в България след софийската. Тя ще бъде превърната в туристическа атракция – Културен център „Жул Паскин“ – каза заместник-кметът. И благодари за избора Видин да бъде домакин на днешната конференция, защото нашият град има какво да покаже.

От името на министъра на културата Боил Банов поздравителен адрес бе връчен на инж. Петър Стойнов, председател на Фондация „Софийски дискусионен форум“.

Началото на дискусията бе поставено с презентация на тема „Дилемата: опазване-развитие на исторически град“ на проф. Тодор Кръстев, който е почетен член на Международния съвет за паметници на културата и забележителни места (ICOMOS), почетен председател на ИКОМОС/България, председател на Асоциация за културен туризъм, експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС по Световното културно наследство и автор на много проекти за опазване на исторически градове. В нея той отдели специално внимание на Видин и подчерта неговото историческо, културно и религиозно многопластие.

Форумът протича в два последователни панела: “Древност, съвремие и бъдеще – опазване и развитие на историческия град” и “Проблеми, добри практики и визии – опит в съхраняването на културни паметници и съвместимост със съвременна градска среда“. За гостите на събитието е предвидена визуална разходка из забележителностите на град Видин: “Птичи поглед над крепостта “Баба Вида”, представена от „Интерактивна България“, а от 19:30 ч. започва концертната част на сцената на летния театър.

Pin It on Pinterest