Региона

В ход е подготовката за ремонта на Дунав мост при Русе

В процес на изграждане е спомагателната инфраструктура за предстоящия основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе.

Обектът се намира в ляво от граничния пункт. На мястото ще има помещения за почивка и хигиена на работниците. Определено е и пространството, на което ще бъдат складирани необходимите материали и ще бъде разположена нужната техника. Работи се и върху изграждането на необходимите комуникации, включително осигуряването на ток и вода. По-рано днес с целия процес се запозна и областният управител Драгомир Драганов. Той се срещна с представители на дружеството, което ще изпълнява строително-ремонтите дейности – ДЗЗД „Дунав мост“, като поиска от тях при евентуални затруднения или проблеми да бъде уведомяван веднага, за да може да се реагира моментално. „Трябва да създадем такава организация, че да не се утежнява допълнително трафика и да не се изнервят пътуващите“, заяви областният управител при срещата си на терен с представителите на ДЗЗД „Дунав мост“. Техническият ръководител увери Драганов, че вече са направени проби на светофарните уредби и те могат да бъдат пуснати в действие при започване на ремонта. В зависимост от броя чакащи автомобили, светофарите ще могат да бъдат управлявана и ръчно, за да може да се освобождава по-бързо трасето.

Припомняме, че днес в Държавен вестник беше публикувано съобщение за издадено разрешение за строеж. Самият ремонт се очаква да започне до средата на месеца или още през следващата седмица.

От въвеждането на съоръжението в експлоатация – преди 70 години, досега цялостен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest