В ХГ „Николай Павлович“ бе открита 44-та изложба на свищовските художници

През тази година в нея взеха участие 30 автори със 76 свои творби.

Днес, по повод празниците „Свищовски лозници“ в ХГ „Николай Павлович“ – гр. Свищов бе открита традиционната 44-та изложба на свищовските художници.

В изложбата взеха участие 30 автори – познати и утвърдени имена в изкуството, със 76 свои творби, като повечето от тях представиха живопис, в различните му техники. В изложбата може да се види също и графика на Иван Бонев, керамика представена от Ани Спасова, текстил пачуърк на Оля Недкова и дървопластика на Георги Великов.

През тази година четирима нови творци се наредиха сред имената на свищовските художници. Това са Йонка Димитрова, Манола Атанасова, Милина Тонкова и Гергана Попова.

Главният уредник на галерията Пламен Симеонов представи художествените произведения, като сподели, че сред тях може да се усети майсторството, колоритът и настроението, което излъчват творбите на авторите и въздействието, което носят на зрителите.

Официално изложбата бе открита от директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който изрази съжалението си, че поради епидемичната обстановка се налага голяма част от подготвените събития за празника на Свищов да бъдат отменени. Той подчерта, че въпреки трудните времената, в които живеем, по-големият брой участници в Изложбата през тази година и новите попълнения сред имената на свищовските художници са знак, че изкуството в Свищов е живо и ще пребъде. Той пожела на присъстващите да са здрави и да се заредят положително и с добро настроение от изложените разнообразни произведения на творците.

На събитието присъстваха също секретарят на Общината Любомира Петрова, представители на община Свищов, жители и гости на града.

Ценителите на изкуството ще могат да се насладят на Изложбата на свищовските художници от 24 септември до 30 октомври.

Pin It on Pinterest