В Хасково заседава Областния съвет по условия на труд

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика заседание на Областния съвет по условия на труд по повод 28 април – Световния ден за безопасност на труда.

Форумът се състоя в сградата на Областна администрация Хасково и на него присъстваха директорът на дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково Кирчо Кирев, председателят на РС на КНСБ – Хасково Веселин Тодоров, председателят на СРС „Подкрепа“ – Хасково Марио Бисеров, председателят на УС на ХТПП Янчо Янев и Соня Христозова – член на КРИБ.

Директорът на дирекция „Инспекция по труда“-Хасково Кирчо Кирев информира, че за 2020 г. са разследвани 19 броя трудови злополуки, като 2 от тях са с летален изход. Кирчо Кирев представи доклада за извършените дейности на институцията за 2020 г. За посочения период са извършени общо 1135 проверки за спазване на трудовото законодателство, на които са констатирани 5344 нарушения и са съставени 220 акта.

Специално внимание бе обърнато и върху динамичната промяна на условията за труд, породени от епидемичната обстановка. Данните показват, че работодателите изпълняват основните си задължения за осигуряване здраве и безопасност при работа в условия на епидемична обстановка. Областният управител заяви, че безспорно най-голямото предизвикателство в условията на труд през изминалата година е пандемията от COVID-19.

След заседанието на Областния съвет по условия на труд бе почетен 28 април – Световен ден за безопасност на труда и Международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки. Членовете на съвета поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в област Хасково.

Pin It on Pinterest