В Хасково заседава областния оперативен щаб за борба с Ковид 19

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика онлайн заседание на областния оперативен щаб за борба с Ковид 19.

На него бяха разгледани организационните въпроси във връзка с процеса на ваксинация и актуалната обстановка в област Хасково. Директорът на РЗИ-Хасково д-р Димитрова заяви, че желаещи за ваксинация има. Вече е създадена организация с фирми и са организирани колективи, които при наличие на по-големи количества с ваксина, да бъдат имунизирани. На този етап РЗИ-Хасково очаква списъците за СИК и веднага след получаването им, има готовност да започне имунизация. Д-р Димитрова допълни, че мобилният кабинет за прегледи към РЗИ-Хасково може да бъде използван за извършване на ваксинации в отдалечените места.

Заместник-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Иванов отбеляза, че към момента във връзка с имунизациите в областната болница е спокойно, но отчете интереса от страна на хората за вида на ваксина и възможностите за ваксинация.

На този етап Областният оперативен щаб прецени, че не е необходим денонощен имунизационен кабинет, но въпросът остава отворен и при нужда ще бъде създаден.

Директорът на ЦСМП Хасково д-р Петя Радева съобщи, че днес е получено писмо от Министерството на здравеопазването във връзка с необходимостта от извършване на имунизации в труднодостъпните райони. Тя заяви, че за месец март е организиран график с 12 часови дежурства на лекар, медицинска сестра и транспортно средство и при необходимост той започва да работи.

По-рано през деня темата с ваксинацията, създаването на пунктове и необходимостта от включването на спешна помощ като мобилни екипи бе обсъдена и от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, заедно със зам. областния управител на Хасково Митко Петров и директора на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Тогава д-р Пенков подчерта, че ваксинацията е на много добро ниво. Навсякъде има интерес. В Хасково е създадена много добра организация, макар в региона да е по-натоварено заради граничните пунктове.

Pin It on Pinterest