В Хасково заседава Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19

Обстановката в областта, свързана с коронавирусната инфекция, е спокойна, стана ясно на  онлайн заседание на Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19, свикано от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов.

„Обстановката в МБАЛ-Хасково е спокойна. От началото на месеца към днешна дата има 5 регистрирани случая. Имаме достатъчно медикаменти и предпазни маски.“, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов. Управителят на МБАЛ “Хигия“- Хасково д-р Ясен Янев подчерта, че в болницата няма регистриран случай на Ковид-19 от началото на юни досега. Той също уточни, че има достатъчно медикаменти и предпазни средства.  Управителят на МБАЛ-Свиленград д-р  Димитър  Ермов каза, че към момента няма болни с коронавирусна инфекция. Последните двама вече са изписани. В МБАЛ-Димитровград има трима пациенти към момента, а в Харманли двама.

Имунизирането върви с добри темпове, стана ясно на заседанието. Ваксинираните лица в областта към момента са общо 42 166, уточни директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Тя повдигна въпроса обаче за натовареността на служителите на РЗИ, които дават смени на ГКПП Капитан Андреево. „По 5 човека дават смени на граничния пункт. Миналата година имаше отпуснати средства за доброволци,  които ни помагаха. Само през изминалия ден са преминали през граничния пункт 250 души. Затруднение имаме и с транспорта.“, каза д-р Соня Димитрова.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов отговори, че ще потърси съдействие от Министерството на здравеопазването, ако има възможност да се осигурят средства и тази година. Също попита ръководствата на болниците в региона дали не биха могли да подпомогнат с медицински служители колегите си.

По отношения на ваксинациите, учителите непрекъснато се информират и желаещите имат възможност да се имунизират по всяко време, казаха от РУО-Хасково на заседанието. От там добавиха още, че има един ученик от 7 клас под карантината към момента. „Националното външно оценяване на 7 и 10 клас ще бъде в дните от 16 до 18 юни, но за карантинирания седмокласник са създадени всички необходими условия и той ще проведе изпита в самостоятелна стая.“, добави директорът на РУО-Хасково Христина Боева.

Pin It on Pinterest