В Хасково откриха „Панаир на занаятите“

Кметът на община Хасково Станислав Дечев и председателят на „Регионална занаятчийска камара“ – Хасково Лозко Латев откриха официално „Панаир на занаятите“.

В изложението, подредено на пл.“Общински“ се представят 18 занаятчии от хасковска област.

Преди официалния старт на „Панаир на занаятите“ Станислав Дечев поздрави производителите и им пожела успешно представяне в Хасково. Кметът благодари на творците за това, че опазват традиционните български занаяти, че ги популяризират и предават на поколенията. Той покани хасковлии да се насладят на произведенията на занаятчиите и да подкрепят производителите.

Събитието се организира по проект CB005.2.22.093 „Увеличаване на трансграничния туристически потенциал между Хасково и Одрин”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция, по който партньори са Сдружение за регионално социално и икономическо развитие (гр. Хасково) и Тракийската клубна асоциация на природните спортове (гр. Одрин, Турция).

Всеки жител и гост на Хасково днес и утре може да се наслади на традиционни за региона занаяти, като дърворезба и художествена обработка на дърво, ръчна изработка на керамика, накити и бижута, кукли и сувенири, тъкачество и обработване на вълна и др. Посетителите ще имат възможността да се потопят в живата история на занаятчийското изкуство и да се докоснат до уникалността на ръчно произведените изделия от местни майстори.

Целта на панаира, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция е да популяризира и насърчи развитието на туристическия потенциал на региона чрез представяне на местните занаяти пред широката публика. По този начин ще се промотира културното разнообразие и богатото историческо наследство на Хасково и областта.

Pin It on Pinterest