В Харманли стартира нов проект

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в церемонията Първа копка по проект „Изграждане на общинско съоръжение за компостиране на разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци в община Харманли“.

Проектът е спечелен от екипа на кмета на Харманли Мария Киркова по ОП“Околна среда 2014-2020“, приоритет на ос „Отпадъци“.

„Този проект показва ангажираността на община Харманли за опазване на околната среда. Това е една изключително оправдана и необходима инвестиция не само за Харманли, но и за цялата област. Адмирирам политиката Ви за чиста околна среда и въвеждане на модерни методи за управление на отпадъците“. С тези думи Станислав Дечев поздрави кмета Мария Киркова за старта на проекта. Областният управител подчерта, че това е пореден пример за подкрепа от страна на Правителството за общински инициативи, насочени към хората и по-чистата среда на живот.

Основната цел на проекта е въвеждане на разделно събиране на зелените, в това число и други биоразградими отпадъци, във връзка с изпълнение на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците и Плана за действие към Програмата за управление на отпадъците за повторна употреба и рециклиране на битови биоотпадъци. Общата стойност на проекта е 3 246 963 лева, от които над 2 милиона лева са средствата от Европейски фонд за регионално развитие, националното съфинансиране е близо 367 хиляди лева, а собственият принос на община Харманли е почти 275 хиляди лева. Срокът на изпълнение е 24 месеца.

снимка: ОА Хасково

Pin It on Pinterest