В Габрово приключиха СМР по проекта за двата центъра за възрастни

Приключиха строителните дейности по проекта за обособяване на Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и на Център за грижа за лица с различна форма на деменция. 

С преустройството на четирите етажа от сградата на бившия дом „Майка и дете“ в квартал Борово – Велчевци комплексът за социални дейности ще приюти още два нови центъра, всеки с капацитет по 15 места. Освен строително – ремонтните работи по вътрешността на помещенията, част от съществуващото дворно пространство също е облагородено, а средата достъпна и пригодена за хора с увреждания. В процес на доставка и монтаж е интериорното и специализирано обзавеждане на всички стаи и общи части.

За двата центъра е обособен отделен вход с асансьор, спалните помещения са оборудвани с медицински легла – ръчно сгъващи се с ортопедичен матрак и антидекубитални дюшеци, а всяка стая е със самостоятелна баня и тоалетна, отговаряща на изискванията за настаняване на потребители със специфични нужди. За лежащо болните и тези с частична обездвиженост е осигурен медицински лифтер, който улеснява тяхното повдигане или преместване. За нуждите на потребителите е обособена и зала за рехабилитация.

На територията на всеки от центровете са разположени стая за дневно пребиваване, кухня и трапезария, стая „изолатор“, където при необходимост може да се настанява поне един лежащо болен, манипулационна, а на първия етаж е предвидено и помещение за посетители. Във всички стаи са монтирани сигнални инсталации за повикване на медицинския персонал, чрез леснодостъпен бутон за алармен сигнал, система за видеонаблюдение, която ще улеснява работата на персонала и ще създаде възможност за по – адекватна и бърза реакция. Жилищните помещения са снабдени с централна система за отопление, като температурата може да се регулира допълнително от ползвателите.

Pin It on Pinterest