В Етрополе отбелязаха 147 години от обесването на Васил Левски

На 19 февруари община Етрополе отбеляза възпоменание 147 години от гибелта на Васил Левски.

Етрополската общественост преклони глава пред подвига на Левски, пред неговия нелек, но саможертвен път за благото на нашата родината.

На 19 февруари отбелязахме 147 години от изпълнението на смъртната присъда на Васил Левски. Той е обесен на 18 февруари 1873 година (6 февруари по стар стил), но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари. Счита се, че причина за това е техническа грешка, която не е коригирана в учебниците по история и продължава да се разпространява. Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Апостолът на свободата са част от имената, с които е бил познат Левски. Левски е основна фигура в българското освободително движение, една от най-светлите фигури в нашата история, чиято посветеност и отдаденост на каузата за Освобождение няма да бъдат забравени.

Официални гости на събитието бяха: Димитър Димитров – Кмет на Община Етрополе, Марин Маринов – председател на Общински съвет – Етрополе, Станка Димитрова и Росица Христова– заместник – кметове на Община Етрополе, общински съветници, директори на фирми и институции, представители на Общинска администрация и граждани.

В памет на Васил Левски, етрополската общественост отдаде почит и уважение пред неговата светла памет, която е оставила диря в нашата история и с която ние българите се гордеем. С кратък рецитал, паметта на Левски бе почетена от възпитаниците на Професионална гимназия „Тодор Пеев“, град Етрополе. Слово в памет на великата личност прочете г-жа Десислава Найденова –  Директор на ПГ „Тодор Пеев“ – град Етрополе. Най-развълнувани бяха децата от детските градини „Еделвайс”, „Звънче” и „Слънчице”, които трепетно стискаха трибагреници и поднесоха китка цвете пред Морената.

По време на възпоменателната церемония, след едноминутно мълчание и скланяни на глави, в памет на Апостола на свободата, венци и цветя бяха поднесени от името на: Кмета на община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет-град Етрополе Марин Маринов, Елаците-МЕД и Геотехмин ООД, ПП ГЕРБ, Колектива и учениците на СУ „Христо Ясенов”, Колектива и учениците на ПГ „Тодор Пеев”, ОУ „Христо Ботев” – Етрополе, ДГ „Еделвайс“, ДГ „Звънче”, ДГ „Слънчице”, Историческия музей – град Етрополе, РК „Традиция” – Етрополе, Движение Русофили, НЧ „Тодор Пеев-1871”, общинските организации на: Български антифашистки съюз, Демократичен съюз на жените, Организация на инвалидите, Алианс Български комендоси и граждани.

Pin It on Pinterest