В две хасковски училища поставиха с табла с основните пътни знаци

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова и началникът на РУО-Хасково г-жа Христина Боева предоставиха информационни табла, обединяващи някои от основните пътни знаци, в ОУ „Шандор Петьофи“ и Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково.

Инициативата за създаването на информационните табла е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се реализира в областта със съдействието областната управа и РУО-Хасково.

Днес областният управител д-р Здравкова, заедно с началника на РУО-Хасково г-жа Христина Боева, предоставиха първите информационни табла. Д-р Здравкова отбеляза, че платната ще бъдат поставени във всички 77 училища в областта. Тя заяви, че целта на кампанията е да се подобри и онагледи обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст и че е добра възможност още веднъж да се фокусира вниманието върху пътната безопасност. По данни на пътна полиция пътнотранспортните инциденти в област Хасково за периода 01.01 – 30.09.2020 г. са общо 617 бр., като 218 бр. от тях са тежки, с 14 загинали и 296 ранени. За този период 17 бр. Произшествията са се случили с пешеходци. Само за месец октомври, до този момент, 45 броя са произшествията, като 13 от тях са тежки, а два са се случили на пешеходна пътека. Това обобщи д-р Здравкова и допълни, че общата ни отговорност е да помагаме на децата да осъзнаят опасността, да бъдат внимателни, предпазливи и бдителни на пътя. На по-големите е важно да акцентираме върху необходимостта от отговорно поведение като участници в движението.

Информационните табла обединяват предупредителни пътни знаци (пешеходна пътека, светофар, деца и др.) знаци за предимство и забранителни знаци, както и такива със задължителни и специални предписания (път само за велосипедисти, начало и край на жилищна зона, автобусна спирка и др.). Препоръката на организаторите е те да бъдат монтирани на места, през които учениците преминават ежедневно.

В информационните табла има и интерактивен елемент – всяко от тях има QR код, който при сканиране отваря секция в сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, която ще бъде посветена само на децата и пътната безопасност. Към момента в нея са публикувани интерактивните уроци по безопасност на движението по пътищата, които ДАБДП разработи, като предстои да се добави още полезна информация, а в бъдеще и он-лайн игра под формата на тестове, за да има и състезателен елемент, който да мотивира децата да обръщат още по-голямо внимание на темата.

Pin It on Pinterest