В Димитровград отбелязаха 3 март

Заместник областният управител на област Хасково Митко Петров поднесе венец на признателност пред героите, извоювали свободата на България.

На церемонията, организирана от община Димитровград по повод Националния празник на България – 3 март, венци поднесоха и кметът на Димитровград Иво Димов, председателят на общински съвет – Димитровград Гергана Кръстева, народни представители, общински съветници и жители на града.

Церемонията започна с издигане на националното знаме на България и химна на Републиката. В тържественото си слово зам. областният управител заяви: „Преди 143 години, на тази дата, след близо пет века османско владичество, е подписан Санстефанският мирен договор и България отново заема своето място на европейската карта. „…най-първата искра в народната свяст“ запалва Паисий Хилендарски. След неговата „История славянобългарска“ пламва духът на цял един народ… Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, Заимов, Караджата и още хиляди знайни и незнайни войни, години наред борили се за свободата ни.

Днес ние се прекланяме пред делото на всички велики българи, отдали живота си за Отечеството. Прекланяме се пред подвига на героите, извоювали българската свобода! Пазим заветите им и градим модерна България. Развиваме страната си и заставаме „равни с другите европейски народи“. Стремим се да гледаме в бъдещето, но да помним и да пазим уроците на миналото. Вярвам, че като наследници на тези велики българи ние сме обединени от една обща кауза – да работим за България!

Честит Национален празник! Честит 3 март!“

Pin It on Pinterest