В Деня на чистия въздух: ПОИ извърши проверки на 11 строителни обекта

Деца рисуваха чист и зелен град

В Международния ден на чистия въздух – 7 септември малчугани показаха как изглежда чистият и зелен град през детските очи. На специално организиран пленер от Община Пловдив и сдружение „БГ бъди активен“ в Цар – Симеоновата градина дечица демонстрираха как да опазим чистотата на въздуха и града ни. Засаждане на дръвчета и цветя бяха част от идеите на децата за справяне със замърсяването на въздуха и опазване на околната среда.

Десетки граждани посетиха и автоматичната измервателна станция „Каменица“, където имаха възможността да проследят качеството на атмосферния въздух в реално време. На всички проявили интерес, специалистите обясниха за основните замърсители и дейностите, които влияят положително на въздуха. Посещенията в пункта се проведоха със съдействието на МОСВ, РИОСВ – Пловдив и Регионална лаборатория Пловдив – ИАОС.

В Деня на въздуха Община Пловдив, съвместно с Пловдивския общински инспекторат (ПОИ), провериха и дейностите, които биха могли да нарушат качеството на въздуха в града. Извършени бяха 11 инспекции, свързани с аварийни прокопавания и строителни обекти, от чиято дейност може да се замърси атмосферният въздух. На всички проверени строителни обекти са дадени предписания съгласно Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив. Предприети са мерки и за действията по оросяване, овлажняване и използване на съоръжения с всмукателни системи, които да предпазват чистота на атмосферния въздух. Друго предписание на ПОИ се отнася до каросериите на превозните средства като се изисква те да бъдат покрити. Същата мярка важи и за строителните материали, които са извън обектовото изграждане.

Всички предприети действия се осъществяват във връзка с Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив.

Международният ден на чистия въздух за синьо небе се отбелязва всяка година на 7 септември с решение на ООН. През 2020 г. се проведе първото издание с цел да се повиши обществената осведоменост относно действията за подобряване на качеството на въздуха. Тази година празникът протече под мотото „Здравословен въздух, здрава планета“.

Pin It on Pinterest