В Банско дойдоха гости от древния град Ерзурум

Ерзурум е едно от най-старите селища в Близкия Изток, в чиято хилядолетна история са оставили следи велики империи и цивилизации.

Днешният Ерзурум е един от най-големите градове в Турция – в едноименната област живеят над 770 хил. жители. Той е най- високо разположеният голям град в Турция. Намира се на плато с надморска височина 1 950 метра в Източноанадолските планини. 

Разположен в подножието на планината Паландьокен, където снеговалежите са продължителни и обилни, през последните години Ерзурум се развива  като модерен зимен курорт. Този аспект в икономическото развитие на града е една от причините Метрополитан Община Ерзурум да покани Община Банско като партньор по проект „Сътрудничество за зимен туризъм, щадящ околната среда“. Проектът е финансиран по Схема за безвъзмездна помощ – „Дейности за побратимяване на градове между Турция и ЕС“ и бенефициент е турската община.

В изпълнение на проекта, на 4-дневно посещение в община Банско е делегация на турските партньори, водена от главния секретар на  Метрополитан Община Ерзурум г- Зафер Айнали.

Кметът Иван Кадев и неговият екип посрещнаха колегите си от Турция и ги запознаха с историята, съвременността и бъдещите планове за развитието на община Банско.

На работна среща с представители на туристическия бизнес, партниращите страни взаимно представиха зимните курорти и запознаха участниците във форума с проблемите, свързани с ефективното и икономично използване на енергията.

В резюме беше докладвано изследването на екип от учени под ръководството на проф.д-р Мутлу Кундакчъ от Университета „Ататюрк“ за разходите на електроенергия в двата курорта, добрите енергийни практики и възможностите за използване на възобновяеми източници. Въз основа на тези резултати, на заинтересованите страни ще бъдат предложени решения и финансови параметри за прилагането им.Гостите от Ерзурум и домакините от Банско изразиха общо задоволство от установеното сътрудничество и заявиха желание в бъдеще връзките между двете общини да продължат и да се разширяват в областта на икономиката, спорта и културата

Pin It on Pinterest