В Асеновград откриха изложба в памет на Иван Любенов

Изложба в памет на художника Иван Любенов бе подредена в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград.

Експозицията е наречена „Път към светлината“. Името е възникнало от факта, че в последните години от живота си той е рисувал с по-светли тонове. Това говори, че той е открил своите път и светлина и е здраво стъпил на земята и е погледнал на нея като на дух, вместо като материя. Затова се е променила и цветовата гама в произведенията му.

Иван Любенов е сред художниците, които притежаваха способността да покажат светлината на хора, които понякога са я загубили. Няколко думи за картините му пред присъстващите на откриването сподели художникът Вихра Григорова. Тя обясни, че творбите му носят декоративен елемент. Произведенията му не са с меки преливания. Липсва осезателна въздушна перспектива.

В последните картини на автора се забелязва как сякаш земята става по-светла от небето. А пейзажите му са с топли, светли и слънчеви терени, които като малки стъкълца от счупен калейдоскоп проблясват ярко жълти, оранжеви, сини, уточни Григорова. В заключение тя допълни, че изложените картини са подбрани по начин, да отразяват светлината на Коледа. Изложбата с картини на художника Иван Любенов е част от календара на коледно-новогодишната програма на община Асеновград.

Pin It on Pinterest