Утре в Русе стартира седмото издание на Фестивал и академия „Алегра“

   Утре започва седмото издание на Фестивал и академия „Алегра“, съфинансирани от Община Русе по програма „Култура“.

  В рамките на 7 дни любителите на класическата музика ще могат да се насладят на изпълненията на повече от 15 гост-участници от цял свят, а фестивалът предвижда и нещо ново – Международен конкурс „Алегра“. В първото си издание през 2021 г. той ще бъде за цигулка, виола и виолончело. Конкурсът е отворен за инструменталисти, родени преди 18.07.2005 г., независимо от националността им. Той ще се развие в 3 тура и ще включва  два видеоконцерта на финалистите в него. Надпреварата предвижда няколко големи награди, сред които солов коцерт със симфоничния оркестър на БНР на 1 април 2022 г., награда за камерна музика на името на проф. Себастиан Хаман и инструмент, изработен от лютиера Владо Тилев.

  Другата изненада тази година е изложбата на струнни инструменти, която ще бъде разположена във фоайето на Доходното здание.

  Организатори на Фестивал и академия „Алегра“ са Петър Найденов, Мария Абрашева и Ина Селвелиева. Събитията са реализирани с подкрепата на Община Русе, Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Фондация „Америка за България“ и Национален фонд „Култура“.

  Всички концерти са с вход свободен, а пълната програма можете да откриете тук.

Pin It on Pinterest