„Усмивки“-те спечелиха повече от 50 награди в пандемията

Подготвят албум и концерт за 25-годишния юбилей

Повече от 50 награди от различни конкурси спечелиха в пандемичната година възпитаниците на Вокалната студия „Усмивки“ към НЧ „Родина 1860“ – Стара Загора, с ръководители Жанина Янкулова и Елена Маликатова. В края на май и началото на юни дойде една голяма серия от международни награди за талантливите момичета. Деница Иванова е трета на Международния вокален конкурс “Stars of the World – Alexandra Princess Angel”. На пролетното издание на Международния дистанционен конкурс “DIGI-FORM-ART”, Полша, в рамките на проекта Culture Caravan, с участници от 26 страни петте солистки на ВС “Усмивки” спечелиха: Гергана Иванова – трета награда в категория “Джаз”; Христина Кюпекчиева – трета награда в категория “Поп” и официална покана за конкурс в Македония; Теодора Добрева – дипломант, похвална грамота в категория “Поп”; Диляна Цветкова – първа награда в категория “Поп” и официална покана за конкурс в Германия; Яна Дочева – втора награда в категория “Рок” и официална покана за конкурс в Германия. Отличията са придружени със специални благодарствени писма от организаторите към ръководителите на студията.

Пандемията не попречи на лавината от награди, но не даде възможност да се отбележи подобаващо 25-тодишнината от създаването на формацията, създадена през 1995 година. Плановете се променят непрекъснато, но всички се надяват юбилеят да бъде честван подобаващо, макар и със закъснение – с голям концерт и представяне на нов  албум с авторски песни.

Първите възпитаници на студията са вече млади жени и мъже, със семейства и  деца, и очакваме някои от тях също да дойдат при нас, казва с усмивка Жанина Янкулова. Настоящите „Усмивки“ са разпределени в четири възрастови групи – от 4 години до първи клас, от втори до четвърти, от пети до седми и в най-голямата група са гимназистите. Репертоарът за първите две групи е от предимно детски забавни песни, в трета и четвърта вече се включват и по-сложни,многогласни произведения  в стил  поп, рок,мюзикъл, джаз.  Всяка група изпълнява  и фолклорни обработки, които винаги са били важна част от репертоара на „Усмивки”.

„Не съм пресмятала колко деца са минали през студията за тези 25 години,стотици са. Хубаво е, че доста от тях остават при нас от най-малката група, до  завършването на  училище.Така  с колежката ми Елена Маликатова имаме възможност в течение на годините да развиваме гласовите възможности, музикален слух, умения за интерпретация  и сценично поведение на всяко дете и то да постигне най-доброто, на което е способно,да стане най-добрата своя версия. Някои от тях избират музикалното поприще за свой път, но съм сигурна, че и тези, които избират други професии ще останат меломани за цял живот!“, разказва Жани.

Тя е завършила Музикалното училище във Варна, а след това и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Връща се в Стара Загора и започва работа като хормайстор на Детския хор към НЧ „Родина-1860“, с диригент Стефанка Желязкова. После от читалището й възлагат да създаде детска вокална група. Името го избират първите участници – направили списък с предложения и „Усмивки“ се харесало най-много. Не закъсняват и първите успехи – първите значими награди(за нова песен и за изпълнение) са на фестивала „Златният петел“ в Стара Загора, малко след това – на „Лачени обувки“ в Берковица. Това действа стимулиращо на всички и през следващата година е издаден първият албум „Топка калпазана”, включващ песни по музика на Жанина Янкулова и текстове на Мая Дългъчева. Няколко години по-късно в работата с младите таланти се включва и Елена Маликатова.

„Не зная кое отличие ни е най-скъпо, всички награди са ценни, защото са признание  за труда на „Усмивки”. Но по-важното е да запалим у децата искрата и да я разгорим. С това, на което ги учим да възпитаме добър вкус към стойностната музика, да отдалечим децата от пошлото в нея. Говорим си, споделят какво слушат, на какви концерти са ходили, какво ги е впечатлило. Много важно е и отношението на родителите. Имаме късмет да работим с интелигентни деца и родители, които са далеч от чалгата и като музика, и като поведение и начин на живот“, убедена е Жани.

Но и възпитаниците на студията и ръководителките, са категорични, че престижната награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“, която им бе връчена от кмета Живко Тодоров на 24 май, е голяма чест и отговорност, а това ги амбицира за нови успехи.

Хубаво е, че в студията се създават приятелства, а това се отразява и на пеенето. А приятелствата продължават и след като завършат, порасналите „усмивки“ поддържат връзките,включват се  и в някои концерти и проекти . Например през пролетта на 2020, когато става ясно, че изолацията заради ковида ще продължи, е направен клип на популярната песен „Заедно“, (изпълнявана от Любо Киров, Графа и Орлин Павлов),в която се включват онлайн много настоящи и вече пораснали „усмивки”. Обработката на клипа също е дело на „усмихнато“ момиче – Ели Малешкова.

Според Жани годината е била трудна за работа, минали са през различни етапи на индивидуални и групови занимания онлайн, когато става възможно – започват присъствено, спазвайки всички правила и изисквания. В семейството й са се сблъскали с ковида, но тя смята, че не трябва да има излишно подклаждане на психоза, особено от страна на медиите..Признава, че именно работата й е помогнала да се държи. Дори открива ново хоби като арт терапия в пандемията – рисуването. И сега с удоволствие  се хваща за боите, за да пресъздаде поредното цветно настроение.

За колегите си от НЧ „Родина -1860“ казва, че са съвременни народни будители, работещи при всякакви условия с жар и оптимизъм, никой от тях не се е отказал и са намерили начин да преминат през кризата.

А успоредно с многото конкурси, в които гласовитите „усмивки“ непрекъснато се включват, текат репетиции, подготовка и записи на песните четвъртия албум „25 години Усмивки”,чиято промоция ще бъде през есента.

Pin It on Pinterest