Региона

Усмихнато и мащабно 11-хилядно празнично шествие озари улиците на Бургас на 24 май

Пъстро и мащабно 11-хилядно празнично шествие от деца, ученици, учители, просветни и културни дейци изпълни централните улици на града, за да чества най-любимия български празник – 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В общоградското отбелязване на 24 май се включиха деца и учители от 35 детски градини, 45 училища, представители на четирите университета в Бургас, на духовенството, читалищата и културните институти в Бургас.

Музикални и мажоретни ученически състави допринесоха за още по-доброто настроение на всички участници, родители и гости на града. След достигане в Морската градина учениците на всяко училище поднесоха цветя на паметник от Алеята на възрожденците.

Честването на празника продължи в 11.00 часа на открита сцена „Охлюва“ с тържествения концерт „Език свещен на моите деди“. В него участваха Детска вокална група „Морски песъчинки“, Детски хор „Милка Стоева“, Детски народен хор „Трепетлика“ и Вокално студио „Сезони“. Водещи бяха бъдат Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална трупа „Валери и приятел“.

В Дружество на художниците в Бургас на ул. „Александровска“ № 22 от 12.00 часа бе открита традиционната изложба на бургаските художници „24 май“.

Община Бургас благодари на всички учебни заведения, културни институти и на всеки, който помогна за създаването на празничната атмосфера днес.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest