Учители от цялата страна ще обсъждат глобалнитекомпетентности за устойчив свят този уикенд в София

Преподаватели, директори и педагози, заедно с представители на институциите и гражданския сектор ще участват в VIII Национална конференция за глобално образование „Глобални компетентности за устойчив свят“ на 12 и 13 септември в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади в София

За осма поредна година Българската платформа за международно развитие организира националната конференция за глобално образование. Тази година темата е свързана с компетентностите, които учениците и младите хора трябва да развият, за да допринесат за изграждането на един по-справедлив и устойчив свят. В рамките на двата дни организаторите са подготвили полезни лекционни панели и ателиета, които да подпомогнат преподавателите от системата на формалното образование в работа с техните ученици. Сред темите, които ще бъдат фокус на активностите са педагогическите предизвикателства, свързани с глобалните и граждански компетентности, ролята на киното за формирането на социални компетентности, дигиталните компетентности за развиването на конкурентноспособност, както и здравните компетентности в контекста на новите предизвикателства пред света през 2020 година. Ще бъдат обсъдени и очакванията на бизнеса към младите хора, които тепърва ще се включат на пазара на труда. Тазгодишното издание на конференцията се осъществява в рамките на дейностите по проекта Bridge 47 – Building Global Citizenship, финансиран по програма DEAR на Европейска комисия.

През втория ден на конференцията официално ще бъдат връчени и наградите на победителите от петия ежегоден конкурс „Глобално училище“. Това са училища  с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани. Те са наградени за принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани. На три от училищата, участващи в конкурса, ще бъдат раздадени и специални награди от Международната награда на херцога на Единбург – България.

Можете да се запознаете с пълната програма на конференцията на следния линк: https://bit.ly/2ZnV5yo.  

Организаторите се ангажират да спазват всички актуални противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID-19. В тази връзка части от конференцията ще бъдат излъчени на живо на страницата на Българската платформа за международно развитие във Фейсбук (https://www.facebook.com/bpid.eu/).  

Pin It on Pinterest