Ученици от Силистра посетиха Фестивала „Орел на Дунава“

Група ученици от Професионална гимназия по производствени технологии „Евлогий Георгиев“ и техни преподаватели посетиха Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“, който се проведе за петнадесети път край гр. Свищов, в античния град Нове от 7 до 9 юни.

Посещението бе организирано по проект „Мога и успявам“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Проектът стартира през м. октомври 2017 г. като през м. юли 2019 г. предстои неговото приключване. В рамките на 2 години над 100 ученици от Обединено училище „Св. Климент Охридски“, с. Професор Иширково, и Професионална гимназия по производствени технологии „Евлогий Георгиев“, гр. Силистра провеждаха допълнителни занимания за подобряване на образователните резултати и ангажиране на свободното време. Техни преподаватели имаха възможност да придобият квалификация за работа в мултикултурна среда и да обменят опит със свои колеги. 


Учениците от Силистра се включиха в програмата на фестивала „Орел на Дунава“, която бе наситена с много събития и демонстрации, пресъздаващи бита на античния свят. На сцената умения, сила, автентични оръжия и облекла показаха над 200 реенактори /възстановчици/ от Италия, Румъния, Украйна, Молдова и България. Сред участниците във фестивала бяха най-влиятелната група за исторически възстановки в Европа – Gruppo Storico Romano от Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum – Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais“, Historia Renascita, както и Geto-Dacians from Moldova, виртуозните ездачи от „Багатур“, уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс“ от Козлодуй и домакините – свищовските реенактори от „Първи Италийски легион“, за да представят най-доброто от историческите възстановки. Учениците станаха свидетели на гладиаторски борби, сражения между римски легиони и варварски воини, запознаха се със снаряжението, кухнята и античните им ритуали. Включиха се в работата на ателиетата и работилниците за антични занаяти. Разразилата се в събота вечер буря със светкавици и гръмотевици допълни изживяванията от изминалите дни.
Незабравим ще остане спомена от посещението в Свищов и Нове за всички участници в пътуването.

Pin It on Pinterest