Трима ученици от Търговската гимназия в Стара Загора получиха награда „Румен Камбуров“

Трима са носителите на наградата “Румен Камбуров“, която се връчва за седма година на празника на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора.

Отличията се връчват на 6 декември, професионалния празник на училището. Наградените са две 12-класнички: Вяра Цонева – за спечелените призови места в олимпиади и състезания по счетоводство и за активно участие в европейски проекти и училищни мероприятия. Радина Николова – за обществената й работа като председател на Младежкия общински съвет в Стара Загора за изтеклия мандат е за организирането и провеждането на благотворителни инициативи; и 11-класничката Йоана Стефанова – за получената първа специална награда на холдинг „Стара планина“, която спечели на Националния конкурс „Млад икономист 2019“, преминал под наслов „Гласът на младите за силна икономика“.

Наградите тази година връчиха нейните учредители Георги Георгиев, чиято е идеята, и Димитър Желев. Те са възпитаници на гимназията от випуск 2005 година, днес и двамата са преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“ – Георги в Юридическия факултет, а Димитър – в Геолого-географския.. По-късно към тях се присъединяват и Желязко Динев, журналист, мениджър на ТВ Стара Загора, и Диян Димитров, член на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Научават за внезапната кончина на любимия си учител Румен Камбуров и съжаляват, че на са се простили с него. Решението за наградата е спонтанно, защото искат в гимназията да се знае и помни какъв преподавател и човек е бил той, на колко много неща извън учебната програма ги е научил. От него са се научили да бъдат отговорни към работата си, да бъдат активни, да преодоляват трудности, да вярват в силите си и да умеят да живеят в общност. Затова и според статута на наградата с нея се отличават ученици не само за представяне на състезания и отличен успех, но и за активна обществена дейност. Отличените се определят от Педагогическия съвет на базата на направени номинации. Наградният фонд тази година беше в размер на 600 лева, а отличените получиха и първата книга на д-р по физическа география и ландшафтна екология, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ „Климент Охридски“ Димитър Желев – „Десет неразказани истории за света“.

За четиримата възпитаници на Румен Камбуров той е от хората, които движат нещата, ангажиран не само с предмета, който преподава, а и с всичко в живота на гимназията. Затова настояват едно от направленията, в които се дава отличието да бъде за изявени в извънкласната дейност ученици и са сигурни, че това е най-малкото, което могат да направят, за да му благодарят и да съхранят духа му. Връщайки спомените си, винаги откриват все повече уроци и добродетели, които са получили и се опитват да ги покажат на другите. А любимата им гимназия е мястото, където винаги се завръщат с радост и малко тъга. Като ученици и четиримата се занимават активно и с обществена дейност като членове на Младежкия общински съвет, участници в протестите срещу унищожаването на ракетите СС 20, а през 2003 г. – инициатори на кампанията „Да бъдем българи в Европа“, в която изработиха 20 000 мартеници и листовки със стихотворението „Аз съм българче“ и послание към съвременниците. Диян и Георги са кметове на Млада Загора в два последователни мандата – 2002 и 2003 година, а днес и двамата са общински съветници – единият в Стара Загора, другият – в София.

„Не знам дали има други ученици, които да са направил такъв жест в памет на свой учител, мога само да се поклоня и да им благодаря. В такъв момент се чувствам и тъжна, и развълнува, и спокойна, че в страната ни има стойностни млади хора, които умеят да ценят грижите и обичта, които учителите им дават. Бъдете благословени!“, с вълнение казва съпругата на Румен Зина Камбурова, която също дълги години е била преподавател в Търговската гимназия и всяка година присъства на връчването на наградите.

Макар трудно и рядко да се събират заедно, четиримата се чувстват свързани по особен начин и винаги с радост се връщат в училището си, което през 2021 година ще отбележи 100 години от създаването си. Днешните ученици в „тяхната“ гимназия са на половината на сегашните им години, те не познават Румен Камбуров и може би никога не биха научили за него, ако не нямаше награда на негово име. А момчетата вярват, че нейните носители са не само отличници, а младежи, които съзнават присъщата за достойните хора ангажираност и дълг към обществото. И искат те знаят, че има смисъл да си буден, да си инициативен, да ти пука за училището и за страната, в която живееш – както ги е учил Румен Камбуров, с думите и с делата си.

Таня ИВАНОВА

Pin It on Pinterest