Региона

Трендафил Величков: Падането на забраната за украинско зърно е предателство спрямо българските производители

  • Малко хора си дават сметка, че тази по-евтина продукция не е сертифицирана и не отговаря на европейските изисквания за качество
  • Бившият областен управител развива идея за ритейл парк и бранд „Произведено в Пазарджик“

„Падането на забраната за внос на украинско зърно е поредното национално предателство, с което ще нахраним спекулантите. Нито цените ще паднат, нито за нас, като потребители, ще стане по-евтино. Ще позволим някои хора пак да си играят с фиктивни сделки и да има спекула и ще убием и малкото останали мохикани, които се опитват да развиват някакво земеделие не само в региона, но и в страната.“ Този коментар бившият областен управител на Пазарджик Трендафил Величков. Подкрепяме стачните действия, защото това са наши колеги, приятели, каза той. И напомни, че община Пазарджик е наричана „Оризарницата на България“, а 70% от земите й са обработваеми и земеделски.

„Решението на правителството и парламента ще повлияе много отрицателно на всички производители на зърнени култури, защото в момента преработвателите спряха да изкупуват реколтата. Отделно за пшеницата пазар няма, а добивите са изключително ниски, защото беше огромна суша. Колегите са в много трудно положение, а държавата взима решения, с които няма да им помогне.“ Това каза пък Иван Мушев, председател на Съюза на производителите на зърнени и маслодайни култури в Пазарджик, шеф на регионалното сдружение на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и член на Управителния съвет на НАЗ.

„Няма да дойдат повече пари от Европа. Това, за което говорят от правителството, са си стандартните директни плащания, за които от година на година става все по-трудно заради изискванията, които изпълняваме за Европа“, коментира още Мушев.

Единственото, което можем да направим, е да се опитаме да пазим нашето родно производство. Защото много малко хора си дават сметка, че тази по-евтина продукция, която идва от Украйна, не е сертифицирана и в голямата си степен не отговаря на европейските изисквания, които по принцип има към нашите производители, коментира Величков.

Според него местната власт в Пазарджик трябва коренно да промени политиката си към земеделските производители. „В последните 10 г. общината, вместо да ги подпомага, се опитва всячески да насее всеки метър обработваема земя с фотоволтаици. А не да развива земеделие в най-плодородната част на Тракия. Това унищожаване трябва да спре“, категоричен е Величков. Той разказа, че като областен управител е спрял превръщането на Бабина гора край Гелеменово във фотоволтаичен парк, с което плодородната земя около нея ще бъде унищожена. За всички е ясно, че ако допуснем да продължи сегашното управление, това обаче ще се случи, предупреди той.

Другата идея, която развива Величков, е изграждането на първото по рода си в България ново голямо земеделско тържище – тип ритейл парк, на територията на общината. Това е негова идея още от първия му мандат като областен управител през 2014 г., но прекъсванията в мандата му са оставили недовършен проекта, който сега възобновява.

До момента имаме само борсата в Огняново, а е необходимо да се направи нещо много по-голямо, което да е близо до магистрала Тракия и да обхваща пътя Пазарджик – Панагюрище, както и всички централни артерии и европейски и трансатлантически коридори, които минават оттук, обясни Величков.

В такъв парк може да се обособят пространства и чисти помещения с хладилници не само за зеленчукопроизводителите, но и за млекопроизводители, месопроизводители, хора, които произвеждат риба на територията на общената. И всички те да се обединят и да предлагат продукти под един бранд – „Произведено в Пазарджик“. Това ще намали разходите им за транспорт и ще гарантира повече приходи както за самите тях, така и за общината, убеден е Величков.

източник: www.24chasa.bg

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest