Региона

Традиционен курбан за Кръстовден раздадоха в ловешкото село Българене

Традиционният курбан за Кръстовден – 14 септември 2023 г., се проведе в ловешкото село Българене.

На този ден се отбелязва въздвижението на Светия кръст Господен, а църквата празнува Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. Днешният курбан бе от печена скумрия и бе приготвен в местния ресторант. На жителите бяха раздадени 60 порции.

Гост на събитието беше Илиана Николова, главен експерт „Културно наследство и културни институти“ в Община Ловеч. Тя връчи на кметския наместник Тодорка Славчева две саксии с живи цветя и поздравителен адрес от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

„Пожелавам Ви днешният празник да е весел и разтоварващ, за да можем утре да посрещнем своите задължения и задачи с нови сили. Ръководството на Община Ловеч има постоянна задача да помага за развитието и процъфтяването както на Вашето село, така и на всички селища в общината. Това се случва само когато имаме обща воля, желание и цел!“ – това е посланието на кмета на Ловеч. Адресът бе прочетен и бе посрещнат с ръкопляскане.

Сред гостите бе и столичният актьор Йордан Петков, приятел на известния актьор Филип Трифонов (1947 – 2021), който пък има в Българене селска къща.

После Илиана Николова заедно Павлина Котларска, секретар на НЧ ,,Изгрев-1926г.“ посетиха сградата на читалището и обсъдиха какви мерки трябва да се вземат.

В древността край Българене е минавал римският Траянов път.  Селото носи името си още от средновековието и го запазва дори през  османското владичество. Местни жители са участвали в четите на Хаджи Димитър и Ботев, има и опълченци, включили се в боевете при Шипка, Стара и Нова Загора.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest