Тереза Андонова е новият почетен гражданин на Хасково

Тереза Андонова е родена на 22 септември 1947 г. След като завършва „Немска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, е назначена да преподава в започналия като експериментален първи випуск с интензивно обучение по немски език в Хасково. А след създаването на Немската езикова гимназия през 1971 г. става водещ учител, след когото поемат и другите, сред които по-късно са и много нейни бивши възпитаници.

В годините, през които е работила само и единствено в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Хасково, е подготвила стотици ученици от различни поколения – родители, деца, внуци, цели семейства, които са съхранили в себе си спомена за изключителния професионалист, за човека, който е правил за другите всичко от душа, за приятеля, който ги е водил по пътя на предизвикателствата и им е помагал да се справят в най-трудните ситуации. Неизброими са успехите на нейните възпитаници на общински, регионални и национални олимпиади, състезания и конкурси.

Никога не е оставала извън пулса на времето. За да повишава непрестанно своята квалификация, тя участва в курсове и семинари в България и Германия, изнася реферати, има множество публикации. Затова е избрана да бъде и един от първите учители, които да организират работата в гимназията по подготовката на учениците от немските паралелки за получаване на Немска езикова диплома. След обучение през ‎1977-1978 г. в Педагогическия университет в Потсдам е включена в авторски колектив под ръководството на тогавашния доцент Станка Стоянова за изготвянето на учебник по стилистика за университети.

Ярка е и обществената ѝ дейност. По нейно предложение и винаги с активното ѝ участие вече десетки години се провежда карнавал Фашинг, чиито пъстри шествия внасят колорит и настроение в нашия град. С радост и с чувство за отговорност се включва в инициативи от обществена значимост. Самата тя споделя: „Особено се гордея, че бях от главните действащи лица в инициативата за поставянето на паметна плоча на първия директор на Немската езикова гимназия – Васил Иванов“. Почти ежегодно тя е организирала международни езикови обмени, най-известни от които са Международният обмен с ученици от Москва и културният обмен „Европейската младеж се запознава с Виена“ под патронажа на Министерството на културата на Австрия, а най-дълго продължилият (над 10 години) е с училище „Lessing“ в град Ерфурт, Германия.

Заради многобройните успехи на учениците ѝ и заради нейната всеотдайност в работата през 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема при Президента на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура, а през 2005 г. е удостоена с престижната награда „Неофит Рилски“, с която се отличават хора, работещи в сферата на образованието и културата .

Обявена е за почетен гражданин на Хасково на 23.04.2021 г.

Pin It on Pinterest