Таня Христова откри 44-тото издание на „Дни на камерната музика“

Много красиви слова са написани и изречени в името на музиката. Не се изкушавам нито да цитирам красиви фрази, нито пък да добавя нова към всички тях. Изкушавам се да бъда част от това музикално събитие, защото знам какво ни очаква. Това е възторг на сетивата. Може би най-прекрасното бягство от всекидневието. Защо не и един магичен превод на език, който може да ни направи по-добри и да ни достави изключително удоволствие.“ С тези думи кметът на Габрово Таня Христова откри 44-тото издание на „Дни на камерната музика“. То ще се проведе от 8 до 11 септември в зала „Възраждане“.

Първата вечер беше поверена на струните на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, които изпълниха Й. С. Бах – Леополд Стоковски – прелюд, Антонио Вивалди – Концерт за три цигулки и оркестър, Йозеф Хайдн – Дивертименто в ла мажор, В. А. Моцарт – Дивертименто във фа мажор К 138 и Л. В. Бетховен – Квартет оп. 95 във фа минор – оркестрова версия.

Диригентът на Габровски камерен оркестър и основен организатор на фестивала Иван Стоянов, специално благодари на Община Габрово за това, че във времето на Covid-19, бюджетът на събитието е бил запазен. Както всяка година, той призова гостите да попълнят анкетни карти и по този начин пряко да участват както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър. Над 90% от произведенията тази година ще прозвучат за пръв път в Габрово. 

Днес, 9 септември, от 19 часа, в зала „Възраждане“ ще гостува известният софийски струнен квартет „Фрош“. Програмата включва първите изпълнения в Габрово на Струнен квартет № 2 от Йоханес Брамс и Струнен квартет № 2 от световно известния полски композитор Хенрик Гурецки.  

В четвъртък от 20 часа, на откритата сцена ИМКА в двора на Дома на културата, под надслов „ДЖАЗ В ЛЯТНА НОЩ“ ще се изявят известните габровски джаз музиканти Благовеста Косева и Цветомир Цанков /вокал/, Стефан Здравески /саксофон/, Теодор Петков /пиано/, Стефан Косев /баскитара/ и Красимир Георгиев /барабани/.

А на 11 септември, петък, от 19 часа, в зала „Възраждане“, 44-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2020 ще бъде закрито от Габровски камерен оркестър. Програмата под мотото „Отражения“ включва произведения от 18, 20 и 21 век. За първи път в България ще бъдат представени произведения на немските барокови композитори Йохан Фаш и Йохан Граун, а останалите, неизпълнявани в Габрово творби, са закачката „Моцарт ала Хайдн“ от руския композитор Алфред Шнитке, „Нощта“ от българския филмов композитор Петър Дундаков и „В чест на Йохан Себастиан Бах“ от френския композитор Еужен Боца. Ще прозвучат и две популярни миниатюри от Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Солисти ще са цугтромбонистът Атанас Карафезлиев, цигуларите Анна Фурнаджиева и Йордан Димитров.

Pin It on Pinterest