Световноизвестният цигулар Минчо Минчев към габровци: Нека стойностно да живеем дните си, това би ме направило много щастлив

Тази вечер в 19.00 часа, в зала „Възраждане“, ще се състои концерт на Габровски камерен оркестър и световноизвестния цигулар Минчо Минчев.

Концертът отбелязва още 160 години от обявяването на Габрово за град и 70-годишнината на проф. Минчев, който е роден в Габрово, но отдавна принадлежи на световната музикална сцена. С проф. Минчев разговаря Мария Радойчева. Пълното интервю ще чуете на 16 октомври в радиопредаването „Часът на Габрово“ по Бумеранг ФМ.

Проф. Минчев, къде се чувстване вкъщи?

Вкъщи е там, където са семейството и приятелите, на който много държа. Аз съм габровец и габровец ще си остана – в здравия балкански смисъл на думата, а именно да държиш на това, което казваш и да го отстояваш.

В какво вярвате?

Вярвам, че ще ни дойде акълът в главите, за да може честното и работливото население на тази страна да има едно по-сигурно и по-спокойно ежедневие.

Вашето изречение с думата „ако“?

Няма такова изречение.

А с думата „ще“?  

Моето изречение ще започне с „Да сме“ …

Да сме по-човечни, по-благородни и да вярваме, че може би ще доживеем по-добри времена.

Какво за Вас е Габрово?

Габрово е родният ми град, който страшно много обичам. Не мога да върна времето на моето детство – с бул. „Столетов“, къщите с подредени дворчета – белосани и чисти, с реката пълна с риба и комшийството – бяхме една голяма фамилия. Тогава живеехме заедно. Тъжното е, че вече не е така. Но имаше и продължава да има невероятни габровци. Има много неща, за които човек да съжалява, но дайте стойностно да живеем дните си. Това е, което би ме направило много щастлив.

Какво ще пожелаете на габровци?

Да сме живи и здрави и да се радваме един на друг.

Снимка: Архив Община Габрово

Pin It on Pinterest