Световният ден на ходенето в Ловеч на 8 октомври започва от 14.30 часа на Буш Бунар

Световният ден на ходенето – 8 октомври, в Ловеч се организира от Община Ловеч, Регионална здравна инспекция – Ловеч, Български червен кръст-Ловеч и Общински детски комплекс.

Началото е на 08 октомври 2020 г. /четвъртък/ на алея „Баш Бунар“ от 14,30 ч. Маршрутът е от началото на алеята, до местността Трай Дянко и обратно до детската площадка. На всички участници ще бъдат раздадени талони и всеки проходил определения маршрут ще участва в томбола с награди.

Също така от 14.30 ч. в алея „Баш Бунар“ / на площадката/ ще бъде позициониран мобилен кабинет. Експерти от РЗИ ще извършват безплатни измервания на тегло и кръвно налягане на желаещи граждани и ще бъдат разпространени здравно-образователни материали.

Денят на ходенето е възможност за всеки да прекара един приятен и забавен ден. Това ни дава шанс да започнем един нов начин на живот и да поставим началото на системни занимания със спорт и физическа активност, за да бъдем здрави, в чудесна форма и винаги в добро настроение.

Целта на мероприятието е повишаване здравната култура на населението за здравословен избор на живот чрез намаляване на рисковите фактори водещи до хронични незаразни болести – ниска физическа активност и нездравословно хранене.

Гражданите ще бъдат консултирани по темите с профилактична насоченост.

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ СПОРТ ЗА ВСИЧКИ организира за пореден път Световен ден на ходенето съвместно с Община Ловеч и с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта под патронажа на министъра  на младежта и спорта – г-н Красен Кралев. Световният ден на ходенето е част от Националната програма на БАСВ  за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР -2020”.

Това е спортно събитие от календара на Международната асоциация спорт за всички /ТАФИСА/.

Тя има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето.

Трасето и маршрутите за ходенето са достъпни за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение.

Проявата е международна в рамките на програмата „Спорт за всички”. Имайки предвид ползата от ходенето за хора от всички възрасти, Световната асоциация спорт за всички TAFISA стартира Денят на ходенето през 1991г.

Идеята на БАСВ е да привлече повече желаещи към системни занимания с ходене за здраве. Ходенето е предпоставка за поддържане на добра кондиция, работоспособност, дълголетие и е профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания. Този ден има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, защото то е най-естествената форма на движение, може да се практикува навсякъде и по всяко време, не изисква финансови средства.

Pin It on Pinterest