Региона

Столична община в партньорство с НСА, Кюстендил и Банско участват в общ проект за спортна инфраструктура

За Столична община е чест и привилегия да си партнира с институции като Национална спортна академия.

Благодарен съм на ръководството на НСА, че успя да се пребори зa концепцията за развитие на спортна инфраструктура. Тя е от изключителна важност за Столична община, тъй като съвпада и с нашите приоритети за инвестиции в спорт и младежки дейности. Спортните зали, които ще се реализират в партньорство, са от изключителна важност и това е една стъпка, която ще се осъществи благодарение на НСА като водещ партньор.“ Това каза заместник-кметът на Столичната община по направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов по време на публично обсъждане на проекта.

Проектът е за развитие на спортна инфраструктура и се осъществява в партньорство между Столична община и Кюстендил и Банско.
Близо 49 милиона от средствата са безвъзмездни по европейско финансиране по Програма за развитие на регионите, а останалите 10 милиона са съфинансиране, осигурено от НСА и партньорите ѝ и чрез финансов инструмент – нисколихвени кредити.

Публичното обсъждане бе официално открито от ректора на НСА проф. Красимир Петков. За Националната спортна академия концепцията предвижда модернизиране на студентско общежитие, изграждане на нова многофункционална спортна зала, основен ремонт на стадион № 4.
Концепцията включва още изготвяне на комплексни програми за десегрегация, превенция на вторична сегрегация против дискриминация, изграждане на две многофункционални спортни зали в столичните училища 55-то СУ „Петко Каравелов“ и 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“, изграждане на образователна, спортна и туристическа инфраструктура в Банско и Кюстендил.

Общ бюджет на КИТИ: 58 550 000 лв., от които: Общ размер на БФП: 43 850 000 лв. от Програма за развитие на регионите 2021 – 2027 г.; Програма „Образование“: 750 000 лв. Съфинансиране НСА: 2 200 000 лв.; Финансови инструменти: 9 500 000 лв.

Публичното обсъждане бе организирано съвместно с Областен информационен център София-град и София-област, част от експертния съвет към Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest