Стартира поход, посветен на подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Над 30 души събра тридневният поход, посветен на 153-та годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав.

Инициативата се провежда за седма година и се организира от Областна администрация – Русе. Началото на похода бе символично дадено от заместник-областния управител на област Русе д-р Стефка Караколева. Тя заедно с други участници в похода и колеги от администрацията положи венец и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа край село Вардим. Там заместник областният управител произнесе и кратко слово. „Епопеята на четите на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа е сред най-ярките събития в българската история, белязали началото на Освобождението ни от турско робство, а поредицата сражения от Дунав до Балкана озаряват пътя на българския народ към свободата. Поколения родолюбиви българи и до днес следваме техния пример, с възхищение и преклонение пред силния им дух, борбеност и единство. Героичният акт на двамата воеводи, останали завинаги на 28 години, и техните верни четници, е еталон за храброст, жертвоготовност и любов към Родината, толкова необходими и днес. Чест и гордост е за нас да си спомняме славното им дело и да преклоним глава пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, дали живота си за Отечеството.“, заяви д-р Караколева.

„Наш дълг и отговорност днес е да възпитаваме младите хора в духа на героите, на техните ценности и идеали и да завещаем една истински свободна и независима България на идните поколения!“, допълни още тя.

Маршрутът на похода ще следва стъпките на четата, а походът ще завърши с посещение на къщата-музей на Хаджи Димитър в родния му Сливен. Ще се проведе и мащабна възстановка на битката при Бузлуджа в близост до града на 100-те войводи. Тя е организирана от регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ от градовете Сливен, Ямбол, Нова и Стара Загора. Паралелно ще се състои и традиционната възстановка на самия връх Бузлуджа. Припомняме, че през 2020-а събитието не се осъществи, поради пандемията от COVID-19.

Pin It on Pinterest