Стартира обучението на деца от пловдивските училища по проекта „Занаятчийско училище за деца в АИР „Старинен Пловдив“ – 2021“

В сряда 24 февруари, в 11.00 часа в Голяма конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“ ще се проведе ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, с която ще бъде дадено началото на реализацията на проекта за  Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив.

Ще участват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, Председателят на УС на Занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева, както и по-голямата част от майсторите – занаятчии, които ще водят обученията.

**Пресконференцията ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, осигурена е дистанция в залата. Молим, представителите на медиите да бъдат с маски.

Припомняме, че проектът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, получи финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева. Занаятчийското училище се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции и в него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

Проектът е насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие. По този начин ще се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, ще се стимулира техният творчески заряд и предприемчивост. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври.

Знанията и уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, която е партньор по проекта. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. Учебното съдържание на програмите ще бъде уникално, тъй като те ще се създадат специално за нуждите на проекта. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно.

Всички възпитаници на занаятчийското училище  ще имат възможността да се обучават  и да участват на традиционни и утвърдени форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите в Пловдив, в изложби и различни културни събития. Децата ще имат възможността да усвояват тънкостите на занаятите под вещото ръководство на едни от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Проектът дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението  да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

Ето и разположението на майсторите в обектите, в които ще се провежда обучението.

ЗАНАЯТЧИЙСКО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦА В АИР „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ”-2021
МАЙСТОРЗАНАЯТ
УЛ. „СТРЪМНА” 3
1ВАСКА  ВЕЛКОВАРИСУВАНЕ ВЪРХУ  СТЪКЛО
2ДАНИЕЛА  ГОРАЛОВАХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /грънчарско колело/
3ПЕНКА  СТАВРЕВАКУКЛИ /интериорни, национални/
4ВАРТА  ТОРОСЯНПЕКАРСТВО / СЛАДКАРСТВО
ул. „СТРЪМНА” 2
5СЛАВКА  БАЛДЖИЕВАХУДОЖЕСТВЕНИ ТЪКАНИ  /вертикален стан/
6ЖАНА ИВАНОВА-ДИМИТРОВАХУДОЖЕСТВЕНИ ТЪКАНИ  / плъсти/
7ГАЛИНА   ТОДОРОВАХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /декорации, писани яйца/
ул. „СТРЪМНА”1
8КОСТАДИН  ДЕВЕДЖИЕВХУДОЖЕСТВЕНА ОБРАБОТКА НА ДЪРВО И ДЪРВОРЕЗБА
9ЕЛЕНА  ДЕМИРЕВАХУДОЖЕСТВЕНА ОБРАБОТКА НА ДЪРВО /варак/
10ВЕСЕЛИНА  БОЖИЛОВАКУКЛИ /плетиво/
11ДИМИТЪР  МИРЧЕВРЕМОНТ СТАРИННО ОРЪЖИЕ
ул. „СТРЪМНА” 1А
12ТОНИ   ПРАНДЖЕВАХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /моделиране, мозайки/
13ЕЛЕНА   ГЕОРГИЕВАИКОНОПИС
14СОФИЯ   ХРИСТОЗОВА-ЙОРДАНОВАХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /ангоба, сграфито/
15ИВАН ГЕОРГИЕВ ТОНЕВГАЙТАНДЖИЙСТВО
ул. „д-р ЧОМАКОВ” 9
16ЖУЛИЕТА  ГЕОРГИЕВАЦАРЕВИЧНА ШУМА
17ЕЛЕНА   ДРАМОВАХУДОЖЕСТВЕНИ  ТЪКАНИ  / хоризонтален стан/
18ХРИСТО   ВОЙВОДОВИЗРАБОТВАНЕ НА ИЗДЕЛИЯ ОТ КОЖА
19СТОЯН   СТОЯНОВИЗРАБОТВАНЕ НА НАКИТИ ОТ МЪНИСТА
ул. „4-ти ЯНУАРИ” 4
20ЛЮБЕН   БАКОВФОТОГРАФИЯ

Pin It on Pinterest