Станислав Владимиров: С Бойко Борисов общуваме работно за доброто на Перник – без война ГЕРБ и БСП

Станислав Владимиров, кмет на Перник, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Изграждането на тръбопровода, който ще свърза София с Перник.

    „Г-н Владимиров, посрещам Ви символично с една чаша вода, чиста, софийска! Предполагам, че скоро тази вода ще стигне и до вас в Перник!“, посрещна своя гост водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че строежът на съоръжението върви с добри темпове, вече са положени 3,5 километра тръби, така че срокът от 45 дни ще бъде спазен. Водещата съобщи, че днес министърът на икономиката е пуснал пътя Голямо Бучино – Перник. Събеседникът й отговори, че това е така, създало се е напрежение, защото на хората се е налагало доста да обикалят, но няма как, защото изграждането на тръбопровода е много важно за Перник.

Нивото на язовир „Студена“.

    Станислав Владимиров обясни, че валежите от последните седмици са повишили нивота на язовир „Студена“ и от две седмици насам има по-голям приток от това, което се черпи. Нивото на язовира се е повишило с около 90 сантиметра. „Вече можем да кажем, че сме прескочили това да черпим вода от мъртвия обем на язовира, което също беше голямо наше притеснение, въпреки че вече са изградени съоръженията, които да поемат по-голямо замътяване, това пак стоеше като едно предизвикателство. Хубавото е, че на този етап с този приток, с добрата прогноза и за другата седмица, дават го пак да завали сняг, така че можем да кажем, че сме прескочили това предизвикателство!“, заяви кметът на Перник.

Подмяната на водопреносната мрежа на Перник.

    „Каква е епидемиологичната обстановка, макар това да не Ви е пряка работа, но Вие следите тези работи?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че е имало няколко случая на смесване на мръсна с чиста вода, което е много голямо предизвикателство, може би по-голямо дори от безводието. Той продължи, че са миналите процедурите и вече има подписани договори за подмяна на водопреносната мрежа. „Да припомня, ние получихме средства в края на миналата година, въпреки че сме в криза трябва да се извървят определени процедури. Така че започваме подмяна на водопреносната мрежа на най-критичната част!“, обясни кметът на Перник. „И там ли ще участва Строителната камара?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори положително и обясни, че е направено запитване до Строителната камара, те са посочили фирмите, които са с най-голям потенциал и експертиза в този сектор. „И там ли ще строи Строителната камара безплатно, защото за водопровода тя инвестира свои машини и свой труд?“, продължи водещата Илиана Беновска. Кметът на Перник отговори: „Не мога да Ви кажа сега, ние партнираме със Строителната камара, все пак те са посочили най-мощните фирми в този сектор. По-скоро ни помагаха чисто логистично с нужната информация, която ни трябваше. Вече се проектират част от трасетата, фирмите имат готовност. Реалистичните срокове са до 5-6 месеца да се завърши. Да, ще създаде определени неудобства на моите съграждани, знаете, когато се разкопае почти целия град, неминуемо ще се създадат неудобства!“. „А не можеше ли да се мине с „къртица“ и да не се разкопава?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в част от трасето ще се работи по този начин. Въпреки това още се създадат определени неудобства. „Въпреки това ще ги изтърпим, защото подмяната на подземната инфраструктура на един град дава съвсем различна перспектива. В края на тази година вече можем да говорим за съвсем различно развитие на нашия град, ще стартира паралелно с това и големият воден проект, което ще подмени голяма част от канализацията. Така че аз Ви казах – моят град ще има съвсем различна перспектива“, добави той. „Дано да успеете, защото това е изключително важно и то няма никаква партийна окраска!“, пожела водещата Илиана Беновска.

Завишените на показатели на водомерите в Перник.

    „Да Ви попитам за нещо, което върви като клипчета в You Tube, когато водата е спряна, нали сте на режим, и когато се пуска водата, докато дойде водата до чешмата, тя избутва въздух, който върти водомера?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че е сигнализирал ВиК дружеството за този проблем, те ще направят проверка. Той обясни, че негови приятели и роднини са му споделяли, че през последните месеци сметките им за вода са значително по-високи. „Надявам се да го изчистим този въпрос, защото при това изпитание, което сме в момента, пък и да плащаме по-високи сметки там, където не сме изхарчили повече вода, мисля, че не е добре!“, заяви кметът на Перник. На въпроса на водещата в какъв срок ще се реши този проблем той отговори, че не е поставял срокове, надява се възможно най-бързо ВиК дружеството да изчисти този проблем.

Как работи с ресорните министри от кабинета и премиера Борисов?

    „Вие работите в много интересна среда с двама министри, които са представители на друга политическа коалиция ГЕРБ – ОП, това са Емил Караниколов на икономиката и Петя Аврамова на регионалното развитие и благоустройството и ги патронира министър-председателят, който е лидер на ГЕРБ. Чувате ли се с него така, както по-рано се чувахте честичко?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че поддържа комуникация както с двамата министри, така и с премиера. Той беше категоричен, че в тази кризисна ситуация партийните окраски трябва да стоят на заден план и възможно най-бързо да се излезе от ситуацията. „Какво Ви пита премиерът като се обади, „ало, Станислав“, какво Ви казва?“, продължи водещата Илиана БеноскаГостът й отговори: „Такова фамилиарничене няма, пита ме каква е обстановката, работи ли се по обекта, каква е готовността за подмяна на ВиК инфраструктурата, има ли нужда Перник в краткосрочен план от допълнително финансиране в една или друга посока. Често водим работни разговори с него, което е съвсем нормално, аз Ви казах, не е нормално да се партизира в тази ситуация и някой да се опитва да извлича партиен дивидент. Това, че работя добре с министри от ГЕРБ и премиера не означава, че работя добре с всички от управляващата партия ГЕРБ!“.

Приемането на бюджета на Перник и опозицията от страна на групата на ГЕРБ.

    „Аз онзи ден на заседанието на общинския съвет при приемането на структурата, когато предложих бюджета, не срещнах подкрепа от страна на ГЕРБ. Те отхвърлиха на инат структура, която до галяма степен беше събразена от всички онези насоки, които официално ни е написал и Владислав Горанов за оптимизиране на структурата, за числеността, за намаляване на разходите. И въпреки, че им беше обяснено, все пак това е една дясна мярка и ми беше странно, когато партии, претендиращи, че са десни, включвам и управляващите от ГЕРБ в Перник, отхвъриха на инат!“, обясни Станислав Владимиров. Той още веднъж подчерта, че в такава ситуация партизирането, правенето на политика на инат трябва да остане на заден план. Той продължи: „Това го казах и в речта ми, аз можех да се правя на интересен, можех да казвам, че някой друг е виновен в тази ситуация, а не да търся решения за излизане от тази криза и решаване на част от дългосрочните решения с подмяната на водопровода!“.

Предстоящите избори за председател на БСП.

    „Да Ви попитам и за една партийна територия, не мога да избегна това изкушение, извинете ме, Вие сте все пак от БСП. Какво се случва в БСП, имахте известни недоразумения с лидера Корнелия Нинова, но няма сега да се връщаме назад, по отношение на вашите общения с ГЕРБ и с Бойко Борисов? Но какво се случва в БСП сега преди изборите за лидер в края на април?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че не следи в момента съвсем пряко всичко, което се случва в партията. Водещата припомни, че Владимиров е бил депутат и един от ревностните защитници на Корнелия Нинова и попита има ли война между Кирил Добрев и Корнелия Нинова. Той отговори, че все пак БСП е партия в истинския смисъл на думата. „Вярвате ли си?“, попита водещата Илиана Беновска. Той отговори: „Вярвам си! Аз съм много ярък пример в тази посока, когато определени действия на Корнелия Нинова не ги приемах за нормални в тази ситуация, аз ясно й го казах. В много малко партии това може да се случи и това е хубавото на БСП!“. „И кое ви е истинското на партията, това, че вие си вярвате потомствено – да?“, продължи водещата Илиана Беновска. Кметът на Перник отговори, че в БСП има истинска демокрация, на никой не му е забранено да коментира различни теми, не е нужно да го съгласува с лидера, понякога може да се изкаже мнение, което е много по-различно от това на ръководството и за това няма да бъдат наложени тежки санкции. „Вярвате ли си, г-н Владимиров, „жива да не бях“, както се казва на жаргон?“, попита отново водещата Илина БеновскаСтанислав Владимиров отговори: “Доста често съм изразявал позиции много смело без да се притеснявам, че някой ще дойде и ще ми каже – г-н кмете или г-н Владимиров, Вие не трябва да говорите така! Не, аз никога не съм се притеснявал, винаги съм бил достатъчно смел да кажа това, което мисля!“.

   „И какво мислите, трябва ли да остане лидер Корнелия Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че се надява кампанията, която предстои, да не е формална, да не бъде междуличностна, а да е сблъсък на идеи за това как да се развива БСП. „Моля Ви, не Ви отива, нали не сте, да не обидя някой с годините, не сте на 80 години, кажете го чесно!“, заяви водещата Илиана Беновска. Кметът на Перник отговори, че наистина е проблем, че в БСП често стъпват на носталгията и продължи: „Често стъпваме на марката БСП без да сме в крак с всички тенденции, без да сме в крак с потребностите на нашето общество, защото светът се развива доста бързо. Доста често моята партия изостава и не е в крак с модерните политически виждания. Така че аз се надявам тук тази кампания да се използва точно в тази посока, защото, ако БСП не предлага политически продукт, който да е конвертируем на политическия пазар, много трудно ще можем да спечелим избори!“.

  „Докато Ви слушах какво говорихте, не ми се обиждайте, но мислех да си полегна така върху ябълката! Иронизирам Ви в момента! Не може ли да кажете все пак има ли война?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че може би от 2 месеца не е имал физическата възможност да ходи на „Позитано“ 20. „А телефони нямате ли?“, попита водещата. Гостът й отговори, че често се чува със свои партийни колеги и добави: „Но чак война! Може би ще има състезание, съвсем нормално е, но няма да са само двамата, има и други претенденти! Доколкото знам има заявка и от други мои партийни другари да стават лидери!“. „А Вие?“, попита водещата. Станислав Владимиров отговори: „Не, това е несериозно! Аз съм кмет на 3 месеца, не го приемам за достатъчно политически издържано и сериозно един човек да прескача от поста на пост и то за толкова кратко време!“, с което завърши участието си в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ 

Pin It on Pinterest