Региона

София за първи път отбеляза Месец на детето с множество инициативи за най-малките

През изминалия месец юни, в София за първи път беше организиран Месец на детето, изпълнен с множество инициативи, посветени на децата от столицата.

Инициативата на заместник-кмета по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева, подкрепена от кмета на София Васил Терзиев, не само създаде една по-цветна и пъстра среда за децата, но и насърчи интеграцията на децата от социалните услуги на София.
Началото на Месеца на детето беше поставено със спортни игри на 1 юни. Те събраха деца от различни възрасти и социално положение, за да отпразнуват заедно детството и неговата безгранична възможност за радост и мечти.
На 2 юни, заедно с деца от центровете за настаняване от семеен тип, бяха поднесени цветя в чест на Христо Ботев и всички загинали за свободата на България. Инициативата беше изключително вълнуваща за всички и показа как младите сърца почитат паметта на нашите герои.
В рамките на месеца, вратите на Столична община бяха отворени за бъдещето на нашия град! Над 20 деца от центрове за настаняване от семеен тип имаха възможността да посетят общината и да се почувстват като възрастните, които управляват София. Тази инициатива даде на децата възможността да научат повече за отговорностите и функционирането на местната администрация.
В чест на Световния ден на околната среда – 5 юни, децата от социалните услуги на Столична община създадоха красиви цветни градини, показвайки истинска грижа и любов към природата. Инициативата „Децата са цветята на земята“ беше част от Календара на Столична община и имаше за цел да възпитава децата в духа на грижа към околната среда.
В двора на Дневен център „Света Марина“ се проведе незабравимо кулинарно събитие по повод Световния ден за безопасност на храните. Деца и възрастни се обединиха в кулинарна среща, която показа как храната може да свързва поколения и култури. Шеф Манчев напомни за важността на здравословното хранене и отговорността към храната, която приготвяме.
Над 1000 деца се насладиха на невероятно цирково приключение, включващо клоуни и акробати. Кулминацията на цирковото шоу беше Глобусът на смъртта, който остави децата пълни с впечатления.

Любими български актьори четоха на децата от своите любими книги в Градската градина до Народния театър „Иван Вазов“. Благодарение на тяхната отдаденост и отказа от хонорари, успяхме да закупим книги за децата, които да обогатят тяхното въображение и знания.
Музеят на илюзиите отвори безплатно вратите си за децата от столични училища, предоставяйки им възможността да се докоснат до света на науката по интерактивен и забавен начин. Децата научиха повече за физиката, оптиката и математиката, като същевременно развиха своето любопитство и креативно мислене.
Столичният куклен театър също се включи в инициативата, като подари безплатно представление на най-малките. Това беше истински жест за нашите деца, които имаха възможността да се потопят в магията на сценичните изкуства.
В рамките на благотворителната изложба „Цветовете на мечтите“ бяха събрани над 5000 лева за младите художници от социални заведения в София. Събитието, организирано под патронажа на кмета Васил Терзиев, включваше над 80 невероятни картини, разказващи мечтите и усилията на своите създатели.
Вече се планират нови инициативи, които не само ще интегрират децата от социалните услуги на София, но и ще създадат по-интересна и вдъхновяваща среда за всички деца в столицата. Очаквайте още изненади и събития, които ще продължат да подкрепят младите таланти и ще насърчават тяхното развитие и интеграция.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest