Региона

София на 16-тата среща на Творческите градове на ЮНЕСКО в Брага


​​​​С активното си присъствие на 16-тата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете.

На затворена среща на кметове и заместник кметове от над 100 града от Европа и света, заместник кметът по култура Яна Генова беше поканена да сподели визията на София за включването на културата като хоризонтален приоритет в градските политики.  
По-рано същия ден двата български града с титлата „Творчески град на ЮНЕСКО“ – София и Габрово, подписаха историческия Манифест от Брага, който пледира за включването на културата като обособена цел в Глобалните цели на хилядолетието след година 2030.   
Като Творчески град на киното в мрежата на ЮНЕСКО, София участва и в тематичната среща на мрежата на кино-градовете, на която Диана Андреева от „Обсерватория по икономика на културата“ представи данни от изследването на организацията за икономическия принос на киното и културните и творчески индустрии като цяло за икономиката на града. С колегите от другите кино-градове, сред които Рим, Сараево, Кан и Мумбай, софийските участници обсъдиха и конкретни общи инициативи за следващите две години.  Участието в мрежата дава на градовете шанс да участват в дефинирането на дневния ред на ЮНЕСКО в сферата на културата и отваря нови перспективи за обмен между културните организации.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest