Региона

Снежана Апостолова: Местим дом „Гергана“ във временна сграда, ремонтираме старата за 7,6 млн. лв. по Плана за възстановяване

Сградата на Дом „Гергана“ не е ремонтирана от построяването си преди 88 години, а се ползва за дом от 35 години

До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности Снежана Апостолова. Повод за това стана публикуването днес на обява за наемане на сграда за временно пребиваване на 140 възрастни хора.

Община Варна набира оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на социални услуги от Комплекс за стари хора „Гергана“. Комплексът функционира в тази сграда от 35 години, която никога не е ремонтирана основно, обясни Апостолова. Временната сграда ще се наеме за периода от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г. и трябва да е с поне 140 места. Толкова са необходими за двата вида услуги в комплекса: за Дома за стари хора „Гергана“ – 100 души и за Дома за пълнолетни лица с физически увреждания – 40 души.

В настоящата сграда не е извършван основен ремонт над 80 години, откакто е построена през 1936 г.  Сградата се ползва за дом за възрастни хора от 1989 г., т.е. от 35 години, през които са правени само частични малки ремонти, добави Апостолова. 

Наемането на нова временна сграда ще се извърши след подбор сред подадените оферти. Сградата, която ще се наеме, трябва да е със самостоятелен вход, осигурен достъп за хора с увреждания и работещ асансьор, 35 стаи за по двама или трима потребители, със самостоятелен санитарен възел. Минималната квадратура на една стая трябва да е поне 15 кв. м. Дневната стая или зала следва да събира минимум 25 потребители наведнъж. Да има стаи за служителите и поне една за здравен кабинет, кухня в съответствие с изискванията по Закона за храните, трапезария за хранене на минимум 35 потребители едновременно и редица други са изискванията на закона за двата вида услуги.

В старата сграда на дома ще се извърши основен ремонт за 7,6 млн. лв., ще се обнови хранителният комплекс с двора, стаите на потребителите и персонала, както и ще се приложат мерки за енергийна ефективност и газифициране на сградата. Ремонтът трябва да приключи до началото на 2026 г. Той се финансира с безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост, по който общината започва да  изпълнява 12 проекта.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest