Смолян отбеляза Богоявление и отдаде почит към поета революционер Христо Ботев

„Бъдете здрави, носете в себе си силна вяра, нека надеждите ви не угасват, разпалвайте любов към ближните и всичко българско и родно, пазете християнските ценности и добродетели!“, областният управител Недялко Славов поздрави всички на днешния празник Кръщение Господне или още Богоявление, който в Смолян беше отбелязан със Света Божествена литургия, отслужена в храм „Свети Висарион Смоленски“ от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Иван Марински.

По традиция на Йордановден бяха осветени знамената на 101-ви Алпийски полк, наследник на славния 21-ви Средногорски полк, освободил Родопите преди повече от 108 години.

Областният управител поздрави воините и им пожела силата на Светия кръст и светената вода да ги дарят със здраве и заряд, за да се справят успешно с мисиите си в страната и чужбина. Славов им пожела също с постиженията си да надграждат славните традиции и доброто име на 101-ви Алпийски полк, а достойното представяне в мисии да им носи радост, гордост и удовлетворение!

Кметът на община Смолян Николай Мелемов също произнесе слово и отправи поздравления за празника към гражданите и военнослужещите.

С литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В ледените води се осмелиха да влязат 7 мъже, като 32-годишният смолянчанин Христо Герджиков извади Разпятието от реката. Преди десет години той отново е хванал Богоявленския кръст. Христо пожела здраве на всички.

Отбелязването на Богоявление днес в Смолян уважиха областният управител Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, представители на държавни институции и много граждани.

В днешния ден отдаваме почит и към поета революционер Христо Ботев по повод 173 години от рождението му. В знак на уважение към творчеството и делото на героя, всеотдайността и жертвоготовността му за Освобождението на България, заместник-областният управител Андриян Петров поднесе венец от името на областния управител Недялко Славов пред паметника на Ботев в Смолян.

Pin It on Pinterest