Шуменец преплава Дунав и сбъдна мечтата си

Приключенецът Тихомир Радев успя да преплава с едноместен каяк река Дунав от извора й в Германия до делтата на реката и да акостира на българска земя в Черно море.

Така той сбъдна мечтата си и повтори част от сюжета на романа „Дунавският лодкар“ на Жул Верн. За 37 дни по течението на реката шуменецът преплава маршрутът от 2500 км., като премина през Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. Първоначално плаването трябваше да продължи до края на август, но приключенецът успя да съкрати с повече от месец предварителните си разчети.

Днес Тихомир се завърна у дома и бе посрещнат много емоционално, както повелява традицията – с питка и сол. Пред сградата на общината дойдоха и неговите близки, деца от скаутския клуб „Мадарски конник“ и много приятели, които го подкрепяха и споделяха емоциите по време на пътуването му.

Зам.-кметът Найден Косев също посрещна Тишо и го поздрави за успеха. „Радвам се, че посрещаме днес Тихомир жив и здрав. Горд съм, че той успя да преодолее трудностите и препятствията, не се отказа да осъществи мечтата си и показа, че в нашия град има такива достойни хора“, обърна се към приключененцът Найден Косев. Той му връчи и специален плакет с герба на Шумен.

Шуменецът благодари на всички за хубавите думи и за безрезервната подкрепа на своите близки и приятели, които повярваха в него. Той сподели, че е уморен и изтощен, но в същото време е и щастлив, защото от днес е по-богат с една мечта, която е успял да сбъдне. По повод успешното си завръщане родителите на Тишо му подариха специална дърворезба, изработена от неговия баща. На нея пътешественикът е изобразен със своя каяк. Той получи и голяма торта, на която са изобразени моменти от приключението му.

Тихомир също беше подготвил подарък за всички шуменци, който ще дари на Регионалната библиотека. Това е книга, която намерил в участъка на реката във Виена и в продължение на няколко дни я сушил на каяка си. „Тази книга има много сантиментална стойност за мен, защото тя се превърна в част от приключението ми. Ето защо съм решил да я даря на библиотеката, за да може всеки, който желае да я види и прочете“, сподели Тихомир и разкри, че възнамерява да опише своите преживявания по Дунав под формата на пътепис или книга, подобно на Жул Верн, който го е вдъхновил за това приключение.

По време на пътешествието Тишо беше сам и разчиташе единствено на своята подготовка за оцеляване в екстремни ситуации. Използвал е храна, която сам си набавял от крайбрежието или реката, като купувал само питейна вода. Приключението е заснето с две камери, които бяха монтирани на лодката. Предстои да бъде сглобен и филм, запечатал пътешествието по Дунав.

Pin It on Pinterest