Шумен приема рали „Стари столици“

27 екипажа са заявили участие в 51-вото издание на рали „Стари столици“, което ще се проведе тази събота и неделя, 9 и 10 октомври.

Състезанието е последен кръг от националния рали шампионат, като в Шумен ще бъде определен шампионът на България за 2021 година, съобщиха на пресконференция днес организаторите на състезанието. В брифинга участваха Савко Панайотов, директор на ралито, Даниел Даулов, експерт в отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в общината и пилотът Росен Бозов от АСК „Шумен аутоспорт“, който е сред участниците в тазгодишното издание на ралито.

Савко Панайотов заяви, че в рали „Стари столици“ отново ще участват най-добрите автомобилни състезатели у нас. Според него основните претенденти за първото място в състезанието са пилотите Мирослав Ангелов, Георги Василев и Антон Титов. Те имат реални шансове да станат и шампиони през тази година, тъй като водят в класирането, каза Панайотов. Той допълни, че шуменският автомобилен клуб ще бъде представен от три екипажа – Мартин Сурилов с навигатор Здравко Здравков, Росен Бозов с навигатор Красимир Кръстев и Сашо Стайков с навигатор Недялко Сивов.

По време на брифинга стана ясно, че тандемът Росен Бозов и Красимир Кръстев ще участват в ралито с чисто нов автомобил. „За първи път ще се състезаваме с автомобил, който е професионално подготвен за такова състезание. Това е „Пежо 208 R2“. Тепърва ще се сработваме с колата, но се надявам пред родна публика да се представим на ниво“, сподели Росен Бозов. Той благодари на общината за подготовката на трасето на състезанието, извършена от общинското предприятие „Строителство и благоустройство“.

Новото тази година е, че целият щаб на ралито, сервизният парк, стартът на надпреварата и награждаването на победителите ще бъдат пред зала „Арена Шумен“. Заради епидемичната обстановка и въведените мерки градският етап на площад „България“ отпада от програмата на състезанието и няма да се проведе, обясниха на пресконференцията организаторите на ралито. Те призоваха зрителите, които ще наблюдават състезанието по трасето, да се съобразяват с противоепидемичните мерки и да спазват физическа дистанция помежду си не по-малка от 1,5 метра.

Откриването е в събота, 9 октомври, от 13.00 часа пред зала „Арена Шумен“, като ще има само представяне на участниците и церемониален старт. В неделя, 10 октомври, от 15.00 часа ще се състои награждаването на победителите отново на паркинга пред залата. Трасето на надпреварата ще премине през териториите на Шумен, Велики Преслав и Върбица, а общата дължина на отсечките е 100,04 км. Скоростните етапи са 9, които са разпределени в двата дни на ралито. В събота пилотите ще карат по отсечките – „Велики Преслав“, „Върбица“, „Кота 1008“ и „яз. Тича“. В неделя предстоят етапите край Шумен – „Пивовара“ 1 и 2, „Лозево“ 1 и 2  и „Валерий Великов“. Всички отсечки ще бъдат затворени за движение един час преди стартирането на първия автомобил.

Pin It on Pinterest