Шумен чества Деня на Европа – 9 май

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци беше отбелязан днес 9 май – Денят на Европа.

На церемонията присъстваха областният управител д-р Владимир Йолов, зам.-областният управител Николай Колев, заместник-кметовете на Шумен Росица Антонова, Татяна Костова, Светлана Маркова, Найден Косев и Боян Тодоров, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, зам.-ректорът на ШУ „Еп.К.Преславски“ проф.д-р Чавдар Сотиров и граждани.

На този ден преди 77 години приключва една от най-кръвопролитните войни в историята на човечеството, а 5 години по-късно е направена и първата стъпка към постигане на траен мир чрез създаването на Европейския съюз, припомни в началото водещият на ритуала доц. д-р Евгения Иванова от ШУ. „На 9 май 1950 г. в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса Декларация, с която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана – индустриите, които стоят в основата за избухването на Втората световна война. Целта на предлаганото обединение е то да бъде първа стъпка към европейска федерация. Стъпка, довела до мирно разрешаване на конфликтите между европейските държави.  …   За съжаление, днес в Европа има не малко огнища на напрежение. Милиони хора се питат кога ще спре войната в Украйна? Те се борят със своите вътрешните гласове на страха и съмнението, но и на надеждата и вярата. Днес Европа трябва да изпълни дълга си към мира и демокрацията, защото посланието за мир е една от основните цели, залегнали в основата на създаването на Европейския съюз.

В словото си областният управител д-р Владимир Йолов говори за 9 май като  символна дата и за нашата отговорност като европейци да опазим нейния смисъл и значение. „Днес повече от всякога трябва да бъде съхранена идеята за единна Европа – носител на надеждата за мир и разбирателство. За нас е важно да продължим да работим за изграждането на Европа като общност на свобода и демокрация, взаимно уважение и споделена отговорност, каза в словото си областният управител.“

Организатори на честването са община Шумен и Командването на военния гарнизон в Шумен.

Pin It on Pinterest