Школите и съставите при читалище „Цвят“ отвориха врати на 1 октомври

    В Деня на музиката и поезията видинското читалище постави началото на учебната и творческа 2020/2021 година. Пред сградата на площад „Бдинци“ бе организирано тържество и извършен водосвет от архимандрит Самуил за успешен старт на сезона. Сред гостите бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. С приветствие към присъстващите се обърна секретарят на НЧ „Цвят 1870” Любомир Илиев, след което Борислава Борисова му връчи от името на кмета д-р Цветан Ценков поздравителен адрес. „Вече 150 години това духовно средище е притегателен център за хората, които почитат българския фолклор, знанието, изкуството, културата. И днес читалището възпитава нашите деца и младежи на уважение и преклонение към родното творчество, към българския дух. Пожелавам на Вас и Вашите колеги здраве, нови идеи и успехи! А на всички участници в школите и съставите – да бъдат истински творци и да отстояват достойното място, което заема читалище „Цвят“ в историята на нашия старопрестолен град!“ – пише в адреса.

    Любомир Илиев връчи награди от Петия международен конкурс за детска рисунка „Върхове и богатства” от град Кастел Нови, Република Хърватска. Първо място в международната категория печели Ивайла Бакалова от школа „Дъга”, а нейната преподавателка Антонина Славова получава благодарствена грамота. 

    Присъстващите се насладиха на талантливите изпълнения на танцьорите от фолклорен ансамбъл „Цвят”. Те имаха възможност да разгледат и изложбата с рисунки на художниците от школа „Дъга”, както и произведенията на майстори занаятчии, изложени на базара, който се организира във връзка със събитието.

През новата учебна и творческа година в читалището ще работят Детска езикова школа (английски език), след І клас; школи по джаз-танци, народни танци, изобразително изкуство, пиано и народно пеене, които приемат деца от 6- годишна възраст; по творческо писане и драма (за ученици и възрастни); Детски танцов състав; Фолклорен ансамбъл „Цвят”; Смесен хор „Видин”.

Pin It on Pinterest