Седмица на камерната музика в Добрич

Отново в Огледална зала „Нели Божкова“ в четири поредни вечери от 18.00 часа ще сме в света на камерната музика.
Тази година освен на познати изпълнители и автори, Община град Добрич дава сцена и на младите дарования. Заповядайте !
Програмата по дни:
7 май – Камерен концерт на Линка Стоянова – сопран и Клавирно трио: Ростислав Йовчев – пиано, Ангел Василев – цигулка, Кремена Христова – виолончело.
В този състав ансамбълът е млад, но всеки от музикантите е с впечатляваща творческа кариера и богата биография. Общите проекти, които са реализирани, представят наши и чужди автори и са с голям концертен успех, а и с 3 телевизионни записи. Специално за квартета, композиторът Георги Андреев написва своя първи струнен квартет и дебютното му изпълнение е в Радио Варна през 2011 г. Сопраното Линка Стоянова от 2005 г. е солист в Държавна опера Варна. Притежава богат репертоар и гастролира в големи оперни театри в Европа и САЩ. Участва в спектакли на Националната опера – София, Пловдивската и Старозагорската опери, а също концертира и с различни камерни формации.
Ростислав Йовчев е известен пианист, интерпретатор, преподавател и концертиращ артист в България и по света. Пофесор по пиано в НМА“Проф. П. Владигеров” – София и ръководител-катедра “Пиано” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет.
Цигуларят Ангел Василев е Примариус на струнен квартет „Колегиум Варна“, бил е концертмайстор на камерния оркестър в Ямбол. Концертира като солист и участва в различни ансамбли. Кремена Христова е концертмайстор  –  виолончело на Държавна опера Варна, член на струнен квартет „Арте“. Изнася концерти с различни камерни състави и оркестри.
В програмата на концерта в Добрич са предвидени арии и песни от изтъкнати български композитори, като по този начин ще се отбележат 85 години от създаването на Съюза на Българските Композитори и 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Централно място в програмата е отредено на Трио за пиано, цигулка и виолончело от Любомир Пипков, а началото ще поставят песните на Лудвиг Туиле, австрийски композитор от края на 19 и началото на 20 век, малко познат на широката добричка публика.
 
8 май – Клавирен рецитал на Марио Ангелов
Пианист с брилянтна техника и стилна интерпретация. В репертоара му присъстват произведения от Барока до музика на ХХ век. Реализирал е огромно количество студийни записи във всякакви формати. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Мара Петкова – една от  изтъкнатите  ученици  на световноизвестния пианист Клаудио Арау. Дейността му като пианист е многообразна – той се изявява като солист на симфонични оркестри, участник в различни камерни формации, осъществява самостоятелни клавирни рецитали.  Дълги години е солист- пианист в Симфоничния оркестър на БНР. В момента заема длъжността продуцент Симфонична музика към „Музикална къща“ – БНР.
В програмата за концерта в Добрич са Прелюд и фуга в до минор и Хроматична Фантазия и Фугаре минор на Бах, Соната до мажор на Хайдн, една Соната на Моцарт и Соната оп. 13 до минор на Бетовен.
 
9 май – Концерт на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Алексей Измирлиев
Солист Александър Зайранов – цигулка. Блестящо младо дарование (р. 2001 г.), ученик в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна с преподавател Евгения Паскова и младши студент в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. На 10 г. вече дебютира като солист на Les Orpheistes Festival Orchestra във Виена, Австрия. От 2012 г. до сега е редовен участник в майсторския клас на проф. Марио Хосен в Международна лятна академия „Орфеус” – Виена. Лауреат е на български и международни  конкурси, сред които: “Светослав Обретенов”- Провадия; “EUROASIA – 2013” Токио, Япония,; ”проф. Недялка Симеонова”; XXI Международен конкурс „Андреа Постакини” – Италия; „Млади виртуози“ – София; „Млади вируози” – Румъния, „Охридски бисери“ – Охрид, Македония; „Надежди, таланти,майстори“ – Добрич; „Васко Абаджиев“ – София; „Антонио Вивалди” – Виена; конкурс за Немска и австрийска музика – Бургас и мн. др. Солист на именити наши и чужди оркестри, работи с диригенти като Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Деян Чобанов, Дарио Мачелари. Носител  e на  награда „Варна – 2013” и награда на фондация „Отворено общество” 2014 г. Заедно с брат си Мартин Зайранов печелят Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2015, Голямата награда на „Ротари клуб“ – Варна, 2016 г.  Стипендиант на Министерство на културата. В момента свири на цигулка на немския лютиер Алфред Бинер, спечелена на І Национален музикален конкурс „Алфред Бинер”, 2018 г.
В програмата ще чуем произведения на Антон Брукнер, Моцарт и Хайдн.
 
10 май – Дуо „Валмор“ – Ива Недева -цигулка и Розалинд Фанг, Малайзия – пиано
Едни от най-младите участници в историята на този камерен фестивал, но с впечатляващи успехи на световните сцени. За тяхното дуо Ралф Готони твърди: „И двете притежават изключителна музикалност, дълбоко разбиране на вътрешната същност на музиката, перфектно камерно сътрудничество…“
Ива Недева е родена е през 1993 г. в България. Музикалните й наставници са имена като Антон Сороков в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена и Олга Войтова в Академията за музика и театър в Мюнхен. Понастоящем завършва магистърска степен по соло цигулка в Университета по музика в Лозана в класа на проф. Павел Верников. На 14 г. е поканена да учи със стипендия от кралицата, пред която изнася концерт, в музикална школа „Йехуди Менухин“ в Лондон. Печели челни места в конкурси в България и Европа. Свири като солист на световни оркестри. Има редица майсторски класове. Тази година осъществява дебют в престижната зала Esplanade в Сингапур, като част от турнето в Азия с пианистката Розалинд Фанг. Предстои им и издаването на първи CD.  Ива свири на цигулка „Никола Амати 1658“.
Розалинд Фанг  е родена в Малайзия. Започва да свири на пиано на 5 г. и изнася първия си рецитал в Джакарта, когато е само на 8 г.  На 10 г. й е предложено място за обучение при проф. Рут Най в музикалната школа „Йехуди Менухин“ в Лондон. Оттогава тя свири в най – известните концертни зали. Носител е на много награди в международни конкурси за пианисти. Солира с оркестри в Европа, Азия и Япония. Завършва Университета за музика, театър и медии в Хановер при проф. Бернд Гьотцке. Учила е също клавесин при проф. Асен Бояджиев и акомпанимент при проф. Ян Филип Шулце. С Ива основават дуото „Валмор“ и заедно също имат блестящи изяви по цял свят.
В програмата за концерта си в Добрич са подбрали: Клод Дебюси със Соната за цигулка и пиано в сол минор, Оторино Респиги – Соната за цигулка в си минор и Соната за цигулка и пиано от Фазил Сей, който е млад турски композитор, известен повече в Европа. 
 
Билети на входа на Концертна зала „Добрич“ и преди началото на концертите.

Pin It on Pinterest