Създават лаборатория за PCR-изследвания в МБАЛ-Смолян

Към днешна дата установените случаи на коронавирус от началото на пандемията в област Смолян са 771, излекуваните са 647, за съжаление, 40 са загубили битката с болестта.

През изминалата седмица новорегистрираните случаи са 43. Излекуваните през периода са 9. Активните случаи от областта са 84, от които 51 са на домашно лечение, а 33 са хоспитализирани – 21 в МБАЛ-Смолян, 7 в МБАЛ-Златоград, 3 в МБАЛ-Мадан, 2 в МБАЛ-Девин.“, областният управител Недялко Славов представи пред медиите актуалната информация за разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян. Спрямо останалите области в страната, Славов уточни, че тези данни ни поставят на 9-то място по общ брой установени случаи.

„От Областния щаб обсъждаме стартирането на процедура по създаване на лаборатория в МБАЛ-Смолян за изследване на проби за PCR-тест.“, заяви областният управител, като аргументира това решение с настъпващия грипен сезон и увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус. „Наличието на лаборатория в региона значително ще спомогне за по-бързо отчитане на резултатите от взетите проби и навременно установяване и карантиниране на контактните лица с цел ограничаване разпространението на вируса.“ Славов обърна внимание, че откриването на лаборатория тук изисква технологично време, но от страна на ръководството на Областната болница има съгласие, а вече и готовност за кадровото обезпечаване на такава лаборатория.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева, представи седмичните показатели за разпространението на COVID-19 в област Смолян. „През изминалата седмица се бележи 87% ръст на новорегистрираните случаи. 14-дневната заболяемост се изчислява на 66 на 100 хил. души. Смъртността, изчислена за миналата седмица, е 3.8 на 100 хил. Неблагоприятен факт за нашата област е това, че за продължителен период имаме регистриране на висок брой случаи.“ В допълнение, д-р Кубатева съобщи, че през изминалата седмица има регистрирани два случая сред учители, няма установени заразени ученици и медицински персонал, освен общопрактикуващият лекар от село Върбина, който изгуби битката с COVID-19.

По отношение на ситуацията в Областната болница, директорът й д-р Марин Даракчиев каза, че в момента в лечебното заведение се лекуват 21 пациента с доказан коронавирус. „Притеснява ни това, че петима от пациентите са на интензивно лечение, интубирани.“ Д-р Даракчиев потвърди, че болницата разполага засега със свободни легла и апаратура за интензивно лечение.

„През изминалата седмица нямаме регистрирани престъпления, свързани с нарушения на противоепидемичните мерки. Продължиха проверките в транспортните средства, съвместно с инспекторите на РЗИ в Смолян и Чепеларе. През настоящата седмица служителите на ОД МВР Смолян продължават да съдействат на другите институции за установяване на контрол върху спазване на противоепидемичните мерки в региона.“, съобщи директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов.

Относно контролната дейност, осъществена през изминалата седмица от ОДБХ-Смолян, РЗИ-Смолян, ОД МВР-Смолян, Дирекция „Инспекция по труда“-Смолян, са извършени общо 145 проверки на територията на област Смолян. Съставени са 6 акта за установени административни нарушения от РЗИ-Смолян. Здравната инспекция, съвместно с РУО-Смолян, са направили необходимата организация за установяване на контрол при спазването на противоепидемичните мерки в училищните автобуси.

Pin It on Pinterest